“A nu fi bun la nimic” – Avantaj sau tragedie?

“A nu fi bun la nimic” – Avantaj sau tragedie?

Nu sunt bună la nimic și asta a fost impresia mea toată viața. Nu m-am regăsit în niciun domeniu în mod special, nu am descoperit în mine vreo înclinație anume și nici nu am visat vreodată la profesia perfectă sau la ce planuri voi avea când voi fi nevoită să iau viața în piept și să mă descurc pe cont propriu. Am încercat, m-am gândit la toate opțiunile, însă nu mi-am descoperit talentul în nimic și astfel am continuat să cred că nu am nicio calitate și că așa voi rămâne.

Nimic mai fals. Sunt foarte mari șanse ca și tu să te fi confruntat vreodată cu realitatea crudă exprimată de răspunsul întrebării  “Eu la ce mă pricep?”, sau poate să o faci chiar acum. Te gândești la toți prietenii, colegii sau simplii cunoscuți și remarci cu groază planurile clare ale fiecăruia, pasiunile, dorințele arzătoare… și te simți pierdut. Nu ești bun la X, nu ești bun la Y, nu ești bun la nimic. Simți cum demoralizarea te acaparează, începi să vezi cum viitorul tău va arăta oricum, mai puțin strălucit…

Însă acum a sosit momentul să te oprești și să prinzi curaj, așa că ia o gură mare de aer și citește în continuare.

Uimitor sau nu, este OK să nu știi momentan ce vrei de la viață. Este OK să nu ai nicio înclinație specifică și este OK să nu ai habar ce îți va rezerva viitorul. Și… de ce este atât de OK mai exact? De ce nu reprezintă din start o tragedie? Ca să te prizi de răspunsurile mult căutate, ți-am pregătit o listă cu lucruri pe care să le iei în considerare de acum:

  1. Vei deveni un om mai deschis către necunoscut, care va avea curajul să încerce lucruri noi și să se obișnuiască cu un număr mult mai mare și divers de sarcini și moduri de acționare, spre deosebire de un om axat doar pe domeniul său de interes. Deși este important să reușești să îți găsești “locul” în societate, până o vei face vei avea ocazia de a te dezvolta cu câte puțin din toate. Și ai încredere în fiecare încercare, oricând se poate schimba ceva în mintea ta (ți-o spun din proprie experiență, de la “Vreau să dau la Litere” la “Mă duc la Inginerie Aerospațială” nu a fost decât o zi distanță. O zi. Dovada că niciodată nu știi sigur care îți va fi cursul vieții și cât de ușor se poate schimba acesta în mod radical.)

  2. Vei dobândi mai multă experiență.   “Ok, habar nu am dacă o să îmi placă, dar trebuie să încerc ca să îmi dau seama dacă e de mine sau nu.” –Fraza asta ți-o vei rosti de multe, multe ori. Iar dacă o vei pune în aplicare corespunzător, în momentul în care îți vei găsi vocația vei avea deja câteva calități foarte căutate, precum experiența de muncă sau flexibilitatea. Aminteste-ți de fiecare dată că este un procedeu perfect normal de căutare a celei mai bune alegeri pentru tine.

  3. Eviți riscul unui eșec în carieră. În ziua de azi, din ce în ce mai mulți tineri își aleg greșit facultatea și respectiv profesia pe care vor să o urmeze în liceu, ajungând fie nefericiți, fie cu timp irosit într-o facultate inutilă, fie fără facultate în urma abandonului acesteia. Recent s-a realizat un studiu în urma căruia s-a demonstrat că doi din trei studenți fac o facultate fără a le folosi mai departe. Vrei să te grăbești și tu urmând efectul de turmă, sau să aștepți în continuare, calculându-ți mai bine alegerea?

  4. Toți suntem buni la ceva. Trebuie doar să îl descoperim pe parcurs. Oricine are anumite abilități, oricine are șansa dezvoltării acestora și a transformării lor într-o carieră de succes. Ce nu are oricine, însă, este un moment fix al descoperirii lor. Fie că se întâmplă mai devreme sau mai târziu, pentru fiecare din noi este păstrat ceva special, tot ce ne trebuie până atunci sunt două lucruri: răbdare si perseverență.

  5. Vei avea o perspectivă mai bogată asupra vieții. Foarte mulți intră la liceu hotărâți și își dedică apoi totul îndeplinirii acelui scop. Este un lucru bun, munca este întotdeauna o calitate incontestabilă, însă așa ar trebui să funcționeze viața? Trecând prin cei mai frumoși ani ai ei cu gândul doar la ce va urma peste ani, ratând tone de bucurii învârtindu-ne cu disperare în jurul abstractului termen de “viitor”? Sunt de părere că toate ar trebui să vină la timpul lor, iar tu, cel nehotărât care “nu e bun la nimic”, ei bine, îți garantez ca pe parcursul căutării tale de identitate vei avea parte de niște lecții de viață și amintiri care cu siguranță îți vor defini caracterul și pe care nu le vei uita niciodată.

  6. Instinctul nu dă greș niciodată. Când va sosi momentul, vei ști. Nu îți fie frică, este loc și timp pentru toți, indiferent că te decizi din clasa a 5-a, a 9-a, a 12-a sau stând la coadă pentru înscrierea la facultate…însă hai totuși să nu ajungem nici până acolo.

Acestea fiind spuse, linișteste-te. Viitorul nu arată ca un monstru înspăimântător căruia va trebui să îi faci față, căci cu un strop de ambiție, muncă și curaj, vei reuși să faci orice. Chiar dacă acum… “nu ești bun la nimic".

Sursă imagine: https://kimryustudio.com/Choosing-Between-Career-PathsDupă răsărit

După răsărit

2019 în cinematografie

2019 în cinematografie

0