The Entire History of You

The Entire History of You

Play.

Replay.

Stop.

Rewind.

Freeze Frame.

Screenshot.

Save in File ”X” as....

Cuvintele pe care le-ai citit mai sus te-au dus, cel mai probabil, imediat cu gândul la o cameră video sau orice alt mijloc tehnologic cu funcția de înregistrare. Din păcate, de cele mai multe ori, lentilele unui aparat sau unei camere de filmat nu reușesc întotdeauna să capteze realitatea așa cum o vedem prin proprii ochi.

Nu ți-ai dorit niciodată sa poți filma ceea ce vezi sau să poți  ”face fotografii” cu ochii?

Ei bine acesta este exact conceptul explorat în amănunt în cel de-al treilea episod al serialului Black Mirror.

În viitorul nu foarte îndepărtat, toată lumea are acces la un implant de memorie care înregistrează tot ceea ce faci,vezi și auzi. Un Digital Recorder pentru creier, într-o oarecare măsură.

Uitarea unui chip, nume sau loc este de domeniul trecutului, dar....oare este asta mereu un lucru pozitiv?

Ca oameni putem recunoaște liniștiți că suntem ființe imperfecte, destinate să mai călcăm strâmb din când în când. Iertarea presupune depășirea greșelilor și defectelor umane, însă având mereu dovada acelor greșeli ”chiar în fața ochilor„ îngreunează acest proces firesc.

Suntem martori la o luptă tensionată între firea umană, bazată pe instinct și sentiment, și  tehnologia avansată, care operează pe baza raționamentelor calculate și precise.

Conflictul devine din ce în ce mai pronunțat, iar la final singura întrebare cu care ramanem ca spectatori este :

” Chiar ne dorim un viitor în care uităm ce ne definește ca oameni? Un viitor în care uităm să trăim clipa pentu că știm că totul este înregistrat și o putem retrăi oricând ? ”

Episodul durează doar o oră și nu are legătură cu restul serialului, deci nu trebuie să vezi și celelalte episoade înainte. Serialul este constituit din episoade individuale cu fire narative și personaje diferite. Fie că alegi să le vizionezi în ordine sau nu este același lucru. Singurul punct comun, care ”leagă” episoadele cât de cât între ele, este raportul dintre om și tehnologia foarte avansată.

De la scrierea acestui articol și până acum am mai văzut diverse episoade, însă pentru mine acesta dezvoltă o idee la care am contemplat personal în repetate rânduri și a fost absolut fascinant să o văd într-un sfârșit pusă în scenă. Recomand serialul doar celor pregătiți, deaorece trebuie să recunosc că prima vizionare s-ar putea să lase un impact destul de puternic. În mare parte, din cauza faptului că acest ”viitor” s-ar putea să nu fie atât de îndepărtat precum pare....

Foto: Andreea Neguțu

50 de umbre ale unei vieți altfel

50 de umbre ale unei vieți altfel

Vremea se răzbună

Vremea se răzbună

0