Pledoarie muzicii românești

Pledoarie muzicii românești

În 7/10 situații, când întrebi un adolescent român despre opinia pe care o are asupra muzicii românești, răspunsul este o părere negativă. 

Pentru 2/10 persoane,  aceasta se limitează la cuvântul “manele”. 

Respect gusturile muzicale ale fiecăruia, însă nu consider generalizările ca fiind un lucru înțelept, în majoritatea situațiilor.

Așadar, crescând pe melodiile trupei Holograf și mergând la mare an de an cu Vama Veche, mărturisesc sincer că la fiecare desconsiderare a “artiștilor de aur” ai vieții mele, sau asociere a lor cu industria faimoaselor piese comerciale cu beat de la pianină, mi se rupe inima. Foarte tare.

Și aici apare veșnica mea întrebare retorică, ce însoțește fiecare privire dezaprobatoare după interogația.”Asculti piese românești?”… Și anume “De ce nu?”

Am analizat  problema și, din punctul meu de vedere, își are originea în trei situații: ori nu găsești atât de multe melodii cu care să rezonezi, ori ai prejudecăți, ori nu deți suficiente cunoștințe în domeniu și nu te interesează. În niciunul dintre cele menționate mai sus nu sunt normale insultele, nici pentru cei care compun muzica, nici pentru ascultătorii ei.

În cazul în care vă doriți să faceți un experiment, lucru pe care îl încurajez, voi propune 4 trupe care pentru mine înseamnă mult, cu asigurarea că minutele cheltuite își vor merita sacrificiul. Acestea fiind spuse, vă deschid o portiță către muzica pe care probabil unii dintre prietenii sau chiar părinții voștri dansau și încă dansează, pe care eu o cânt cu mare pasiune în mașină. 

 1. VAMA (VECHE)

Este o formație înființată în 1996 de către Traian Bălănescu la claviaturi, Liviu Mănescu la bas și (aplauze și lacrimi în batiste) Tudor Chirilă, pentru partea vocală. S-au despărțit în 2006, motiv pentru care au apărut pe lume trupele Vama și Trupa Veche, prima având mai mult succes, pot să estimez că, în mare parte, datorită asemănării cu numele original, fanilor fiindu-le mai ușor să urmărească denumirea Vama. 

Personal, îmi alimentează dorul neobosit de mare, acesta fiind unul dintre motivele semnificative pentru care țin atât de mult la ei. Când ascult Vama, mă gândesc la faptul că sunt departe, undeva unde briza sărată să îmi ciufulească părul și “pământul” pe care  calc să fie cald sub tălpi. 

Recomand piesele “Vara asta”, “Vino să visăm sub apă” și “Scrisoare către Făt Frumos”. Eu m-am îndrăgostit iremediabil. 

 2. VIȚA DE VIE

Am trăit primul meu an de liceu cu melodia “Praf de stele”, apărută în 2007, în cadrul minunatului album „Egon”. Membrii actuali ai trupei sunt Adrian Despot (care a obținut rolul de jurat în ultimul sezon de la “Vocea Romaniei”), vocal și la chitară, Sorin Tănase la tobe, Mihai Ardelean la clape, Adrian Ciuplea și Cezar Popescu, la chitară bas, respectiv chitară. Excelează în domeniul rockului alternativ, gen muzical apreciat în mare parte de adolescenți,  și au o atmosferă deosebită la concerte, pe care vi le recomand cu tot dragul.

Cele mai iubite două melodii îmi sunt “Pe plajă-n Vamă la 5” și “Luna și noi”, deși tot albumul “Șase” îmi mângie auzul.

 3. HOLOGRAF

Nimic nu e mai dulce ca aproape orice piesă ieșită prin corzile vocale ale lui Dan Bittman. Asta indiferent dacă vorbim de melodii ca “Romeo și Julieta” și “Ochii tai” (împreună cu o mulțime de altele în același sens) sau de  piesele lui personale (cu binecunoscutul urlet de la refren, “Și îngerii au demonii lor”). 

Holograf a avut peste 15 membri, astfel încât nu văd sensul în a îi înșira pe toți, însă cei ai momentului sunt Edi Petrosel, la tobe,  Petruș Andrei Mihai și Dan Bittman, vocal, Tino Furtună, la claviaturi, Iulian Vrabete , la bas, și Romeo Dediu la chitară.

Pe lista de recomandări intră și piesa lor din 2006 , “Așa frumoasă”, care are un loc aparte în sufletul meu.

 4. IRIS

Sunt convinsă că majoritatea dintre voi au auzit de Cristi Minculescu și, cel mai probabil, dacă îl știți, îl știți ca parte componentă a formației Iris (pe partea vocală). S-a retras, asemenea altor aproximativ 20 de persoane pe parcursul timpului, însă vocea lui rămâne vie în melodii precum “Trenul fără naș”, “Strada ta” și “Baby”.

În ciuda faptului că are o vechime impresionantă, Iris încă ține concerte, în cadrul cărora vă puteți bucura de muzica lor: Costică Sandu, ca solist, Nelu Dumitrescu (din 1976, chiar) la tobe, percuție și backing vocals, Nuțu Olteanu, la chitară și voce, Relu Marin, backing vocals, Alin Moise, la chitară și backing vocals și George Costinescu, la chitară bas.

Acestea fiind spuse, dacă v-am trezit puțin interesul, vă invit să îi căutați și recomand celor care decid să “comenteze” muzica doar pentru că e românească să pornească abia după ce au ascultat piesele menționate de mine mai sus, căci e posibil să vă schimbe radical părerea.

Sursă foto: Viva.ro

SummerOn!

SummerOn!

Șase ani

Șase ani

0