Interviu cu Ramona Manea (BUMBagR)

Interviu cu Ramona Manea (BUMBagR)

În ultimii 2 ani, un trend neașteptat a cucerit publicul din toată lumea: borsetele. Dacă ești un fan adevărat al acestui super produs, cu siguranță ai auzit de BUMBagR, una din firmele care a popularizat borsetele în România. Știi, însă, cine e persoană din spatele numelui? 

Ramona Manea a făcut prima ei borsetă acum 7 ani, iar din 2014 a transformat munca ei într-o mică afecere, lansând site-ul BUMBagR, pe care îl găsești aici. Reporterul nostru, Anna Floarea, a chemat-o la o vorbă, să afle ce și cum. 

ArtistiQue: Cum de ai ales tocmai borsetele?

Ramona: Eram în anul II la UNArte și lucram ca barmaniță la barul facultății. Aveam nevoie de ceva în care să-mi țin chestiile (pix, carnețel, etc) și am văzut că avea tata o borsetă clasică de piele, pe care o umplea mereu cu șurubele și alte lucruri, așa că m-am gândit să-mi fac și eu una. Eram la secția modă, deci știam să cos. După, m-am dus cu ea la muncă (arăta groaznic) și colegii mi-au zis „Wow, ce tare!” și m-au rugat să le fac și lor. 

AQ: Cum a început povestea BUMBag?

R: Am facut borsete pentru colegi, după aceea pentru prieteni și, la un moment dat, am zis să-mi fac o pagină de Facebook. La început, nu m-am gândit să dezvolt o afecere din asta, nu făceam analiză de piață, nu mă gândeam la ce se caută sau la ce se poartă. Pur și simplu le făceam și puneam pe Facebook poze cu fiecare model (erau unicat). Dacă era cineva interesat, ne dădeam întâlnire lângă H&M, la Unirii. Veneam până acolo pe bicicletă și cu un ghiozdan plin de borsete, pe care le scoteam ca un dealer, ca să-și aleagă omul ce-i place, iar după scriam pe pagină „S-a vândut!”. 

AQ: Ce reacție au avut oamenii când au aflat că te-ai apucat de așa ceva?

R: La început, toată lumea făcea mișto de mine, îmi spuneau că „numai boșorogii le poartă”. Nimănui nu-i trecea prin cap că treaba asta cu borsetele va avea succes. Au existat chiar și artiști care au refuzat să colaborăm din această cauză. 

AQ: Cât de mult a evoluat designul produselor?

R: Inițial, am lucrat borsetele doar din materialele pe care le adunam, fără imprimeuri. Le puneam logo din lemn sau din plexiglas, după care am început să fac etichetele textile. Pe atunci nu exista conceptul de produs cu print personalizat. Totuși, vedeam la facultate oameni care desenau super mișto și mă gândeam că ar fi fain să facă ceva cu desenele lor, așa că m-am dus la ei și i-am întrebat dacă vor să-mi deseneze pe o borsetă, să vedem cu reacționează lumea. Unii dintre ei au râs de mine, dar într-un final l-am găsit pe Kitra (artist), care mi-a spus: „Băi, să știi că mie mi se pare tare!” . Mai fusese și prin alte țări, era și puțin mai hipster de felul lui și a fost de acord să încercăm: „Dacă nu merge, aia e.”

 Au avut un mare succes, iar în prezent sunt foarte mulți artiști care îmi trimit portofoliile, în speranța că vom colabora. Cumva, acum toată lumea e talentată, pentru că arta e super interpretabilă, așa că încerc să aduc modele pentru toate gusturile și promovez câte un artist nou la fiecare 3 luni. 

AQ: Cât de ușor ai găsit clienți?

R: În mod evident, a fost greu la început. În timpul unui eveniment pentru bicicliști din Izvor a fost prima dată când am vândut suficient încât să pot spune că am făcut și eu niște bănuți. Înainte să devină o modă, cumpărau de la mine numai oameni care știau de utilitatea borsetelor și cât de practice sunt. 

AQ: Ai facut sacrificii pentru a te face cunoscută?

R: Nu neapărat. Un singur lucru pot spune că am făcut mai mult decât intenționam inițial, să-mi promovez firma și pe pagina personală de Instagram. Am făcut asta pentru că erau mulți oameni care își doreau să știe cine e persoana din spatele borsetelor, iar pe site nu scrisesem nimic despre mine, nici măcar numele. 

AQ: Lucrezi singură la afecerea ta? Cum te descurci?

R: Momentan sunt singură în afacere, însă colaborez cu The Urbanist, pentru că nu am un magazin fizic. Am tot căutat oameni, însă momentan nu-mi permit să am angajați, mai ales pentru că este și complicat din punct de vedere legal (plătești mult la stat). Dar mi-ar plăcea să am un stagiar care să vină să învețe să facă diverse lucruri. Aș avea nevoie mai ales de cineva care să se ocupe de promovare și marketing. E greu să mă ocup eu de tot, pentru că un om nu se poate pricepe la toate, însă am noroc că mă ajută prietenul meu cu tot ceea ce ține de site. 

AQ: Cum ar fii să afli că tu ești cea care a pornit trendul acesta?

R: Să știi că mai fac glume cu prietenul meu (care e total paralel cu arta) despre asta. Chiar mi-a spus odată: „Măi, dar dacă tu ai declanșat cumva moda asta, așa, fără să-ți dai seama?” . Mai ales după ce mi-am făcut și contul de Instagram, s-a răspândit vorba mai repede, chiar și printre străini. Am găsit multe conturi pentru borsete, care folosesc #bumbagr la postări. Nu știu exact din ce motiv, pentru că nu am nicio legătură cu conturile respective și pe de-o parte mă deranjează, dar pe de alta mi se pare tare. Lucrurile astea mă fac, uneori, să mă gândesc dacă nu cumva prietenul meu are dreptate și eu chiar am influențat trendul. Chiar și Kanye West are borsetă acum, iar majoritatea brandurilor au început să producă acest tip de accesoriu. 

AQ: Cum te simți când vezi oameni care poartă BUMBagR pe stradă?

R: E un sentiment super fain! Mă simt foarte mândră, mai ales când le văd la un festival sau la petreceri. Uneori, când mai văd oameni care poartă borsete de la mine, mă duc la ei să le zic „Ce mișto e borseta ta!”, doar ca să văd cum reacționează. Unii dintre ei mă recunosc, dar alții nu și îmi recomandă să caut firma pe net, iar eu le răspund cu „Ah BUMBagR! Mișto, mișto, urmăresc și eu!”. Mi se pare amuzant. Iar prietenul meu mi-a spus că prima dată când a văzut pe cineva purtând o borsetă BUMBagR, s-a dus la tipa respectivă și i-a spus că sunt prietena lui.

Totuși, cred că cea mai mare bucurie o simt artiștii, atunci când văd că dintre toate modelele de pe site, cineva l-a ales tocmai pe al lor. Din perspectiva asta, Kitra mi-a spus că a vrut să se ducă să-i mulțumească cuiva de pe stradă pentru că a ales exact borseta a cărui imprimeu era făcut de el. 

AQ: Ce plănuiești să aduci nou la BUMBagR în următoarele luni?

R: În primul rând, mi-am propus să lucrez și cu artiști străini. Mi-am dat seama că sunt o grămadă de artiști din afară care îmi plac și nu ar trebui să ratez oportunitatea, doar pentru că am pornit, inițial, cu ideea de a promova exclusiv artiști români. Urmează ca prin mai să colaborez cu o tipă din Barcelona. 

Pe lângă asta, când voi lansa și colecția de vară, am să lansez și un site nou, mult mai mișto. Abia aștept! 

 

The Dragon's Gem- Part 8- A secret tribe

The Dragon's Gem- Part 8- A secret tribe

Realitate alternativă?

Realitate alternativă?

0