Secretul fericirii și viața daneză

Secretul fericirii și viața daneză

Imaginează-ți o zi mohorâtă. Soarele e ascuns printre nori, plouă încet, cu stropi mici și trebuie să mergi cu bicicleta la liceu. Când ajungi la liceu, lângă ferestre stau aprinse sute de lumânări, iar camera parcă este scoasă dintr-un catalog Ikea. Aceasta este o zi normală în viața oricărui danez. Și totuși, cum se face că danezii, cu vremea asta oribilă, cu mult frig și multă ninsoare de-a lungul anului, sunt totuși unii dintre cei mai fericiți oameni din lume? Răspunsul ți-l dă profesorul Meik Wiking, președintele Institutului de Cercetare al Fericirii (da, chiar există așa ceva) din Copenhaga în cartea „Mica enciclopedie Hygge. Rețeta fericirii daneze”.

            Ce este Hygge? Nu este cuvântul danez pentru fericire, acel concept fiind abordat de același profesor într-o altă carte. O treime dintre danezi cred că termenul e intraductibil, fiind un amestec între noțiunile de „plăcut”, „confortabil” și „drăguț”. În principal, exprimă ideea de acasă. Un restaurant poate să fie hyggeligt, iar prezența Hygge poate fi un criteriu de alegere al localului.

            Hygge, fiind ceva legat de ideea de cămin confortabil, e strâns legat și de lumini, mâncare, chiar decorațiuni. Danezii sunt cei mai mari consumatori de lumânări din lume și pe locul doi la consumul de dulciuri, după poporul finlandez, declarat „Cel mai fericit popor” anul trecut. Multe lumini calde, ca cea a flăcării lumânării, îi ajută să se ascundă de frigul de afară.

            Mâncarea hyggeligt, pe lângă cantitatea poate chiar nesănătoasă de dulciuri, include și conserve, compoturi și ceea ce englezii numesc „comfort food”, ca plăcinte, piureuri, tocane. „Mica enciclopedie Hygge” prezintă și câteva rețete daneze și sfaturi pentru a-ți decora casa într-un mod cât mai Hygge.

             „Mica enciclopedie Hygge. Rețeta fericirii daneze” oferă o privire de ansamblu asupra modului de viață Hygge adoptat de danezi și te ajută să le înțelegi mai bine viața și cultura, dar și cum au ajuns să fie unii dintre cei mai fericiți oameni din lume folosind un limbaj foarte ușor de înțeles și multe imagini.

            Așa că cel mai bun lucru pe care ai putea să-l faci într-o zi ploioasă și rece e să aprinzi câteva lumânări, să te așezi pe un fotoliu lângă o fereastră, să-ți iei o cană de cafea și o prăjitură și să te bucuri de această minunată carte.

Foto: Sabina Bonciu

What happened to Monday?

What happened to Monday?

The Dragon's Gem - Part 7 - The Resistance

The Dragon's Gem - Part 7 - The Resistance

0