Cape Town rămâne fără apă

Cape Town rămâne fără apă

Cape Town (în Africa de Sud) va deveni curând prima metropolă din lume care rămâne fără apă.

Există așa-numita „Zi Zero”, când din robinete nu va mai curge deloc apă și ultimele rezerve vor fi folosite pentru spitale și alte instituții vitale. Toți cetățenii vor trebui să stea ore întregi la coadă pentru a-și umple bidoanele de la izvoarele din oraș. Scenariul acesta, oricât de distopic ni se pare, se va întâmpla, cel mai probabil, în câteva luni. Deja a început, însă este doar o perioadă “de încălzire” pentru ceea ce va urma.

Cetățenii au trecut printr-o secetă cruntă odată cu anul 2015. Măsurile trebuiau luate de atunci, însă conducerea locală a reacționat în adevăratul sens al cuvântului abia când totul s-a transformat într-o situație critică. Inițial, în septembrie 2017, cetățenilor le-a fost recomandat să consume 87 de litri de apă pe zi. Apoi, consumul de apă a fost restricționat la doar 50 de litri de persoană, la începutul anului 2018. Asta înseamnă un duș de un minut și jumătate, o chiuvetă plină pentru spălat vase sau rufe, o masă gătită, apa din closet trasă o singură dată, două spălări pe dinți și 2 litri de apă de băut. După Ziua Zero, oamenii vor fi forțați să se încadreze în 25 de litri zilnici, jumătate din ce este astăzi. 

Pare greu de crezut că un oraș precum Cape Town trece prin asta. Atât conducerea, cât și cetățenii au fost mult timp în stare de negare, până când a fost prea târziu. Această metropolă bogată, aflată în plină evoluție, este prima victimă a unui fenomen care va acapara în curând multe alte orașe din toată lumea. Melbourne, Sao Paulo sau Mexico City sunt următoarele pe listă.

Totuși, nu e o noutate că oamenii nu au surse de apă potabilă în apropiere. Milioane de oameni din țările în curs de dezvoltare nu au avut niciodată acces la apă curată. Dar este prima oară când un oraș modern trece prin așa ceva. Există organizații care încearcă să rezolve pas cu pas această criză globală, însă va dura foarte mult timp până când situația se va îmbunătăți considerabil.

Cum s-a ajuns la criza apei din Cape Town?

Seceta de 3 ani, împreună cu un management al problemei și o planificare deloc eficiente au adus situația în punctul de față. Rezerva principală de apă era la capacitate maximă în 2014, însă acum se află la un procent de 13%. S-a încercat soluționarea prin rezerve alternative de apă, însă proiectele au fost ori amânate, ori anulate. Anul trecut în Cape Town au fost doar 6 inch de ploaie, doar cu 2 inch mai mult decât în anumite regiuni din deșertul Sahara. Ba mai mult, odată cu creșterea populației și dezvoltarea turismului acestui oraș, consumul de apă a crescut și el, bineînțeles, contribuind la această criză.

 Ce efecte are deja asupra orașului?

Oamenii sunt panicați. În supermarketuri nu se mai găsește apă îmbuteliată. Dacă apare, cumva, în stoc, se vinde în următoarele minute. Restaurantele și cafenelele prestigioase folosesc acum tacâmuri, farfurii și pahare din hârtie sau plastic, la fel și familiile, care se străduiesc să reducă cât mai mult consumul de apă. Începând cu Ziua Zero, starea generală a orașului va fi una haotică, cetățenii vor fi greu de controlat. Cozile pentru a lua apă vor fi lungi, se va sta ore întregi în picioare pentru 25 de litri pe zi. Conducerea va avea mari dificultăți în a face față acestei situații.

S-a estimat că Ziua Zero va pica pe data de 11 mai 2018. Primarul a precizat că pentru a întârzia cât mai mult această dată, consumul de apă trebuie redus cu 25%, procent încă neatins. Dacă măcar câteva din proiectele de surse alternative de apă vor fi terminate, există șanse să se rezolve criza. Rămâne de văzut, însă, ce se va întâmpla când rezervele de apă vor fi aproape epuizate.

Sursă foto: https://edition.cnn.com/

Cum să faci să nu te pierzi?

Cum să faci să nu te pierzi?

TDG- And the Skies were red- P2

TDG- And the Skies were red- P2

0