Darkest Hour sau ziua în care Anglia și-a ales salvatorul

Darkest Hour sau ziua în care Anglia și-a ales salvatorul

Poți gândi cu sânge rece chiar și sub presiune? Ai putea sacrifica 4.000 de oameni pentru a salva 300.000? Un om a putut. Acel om a salvat Anglia în Al Doilea Război Mondial, iar numele lui era Winston Churchill.

            Darkest Hour este numele ultimului film biografic despre viața lui Sir Winston Churchill, prezentând contribuția sa ca lider al opoziției britanice și, ulterior, premier al Marii Britanii. Acesta oferă o imagine destul de clară a relațiilor lui Churchill cu soția sa, Clementine, noua sa secretară, Elisabeth Layton, dar și cu liderii britanici de la acea vreme, regele George al VI-lea, premierul Neville Chamberlain și Contele de Hallifax, ministrul de externe.

            Filmul începe odată cu anunțarea intrării Angliei în Război, prezentând totodată și prima zi de lucru ca secretară a domnișoarei Layton, care, deși concediată de Churchill, reușește să-și păstreze postul după o discuție cu soția acestuia. În Parlament se discută retragerea premierului Chamberlain, care anunță că l-ar vrea pe Hallifax drept succesor. După refuzul acestuia, cabinetul decide că Churchill rămâne singura lor șansă. Regele, neavând încredere în Churchill din cauza eșecului campaniei de la Gallipoli, acceptă totuși numirea acestuia.

            Chamberlain și Hallifax încearcă să forțeze negocierile cu Hitler prin intermediul lui Mussolini, însă Churchill dorește să se eschiveze. Armata britanică a rămas blocată la Dunkirk și Callais, iar Churchill ia decizia de a sacrifica regimentul de la Callais, cerând totodată formarea unei flote civile, Operațiunea Dynamo, care va fi salvarea soldaților de la Dunkirk. Capitularea Franței face din negocierile cu Hitler o alternativă mai bună în ochii Consiliului de Război.

            După o vizită a regelui, înfricoșat de gândul emigrării în Canada, Churchill decide să ia metroul londonez pentru a cere părerea cetățenilor. Aceștia sunt împotriva negocierilor. Churchill convoacă o ședință de cabinet pentru a-și comunica intențiile și primește tot sprijinul miniștrilor. În Parlament, după discursul său celebru, intitulat We shall fight on the beaches, Churchill și strategia sa primesc votul pozitiv al Camerei Comunelor.

            Regizat de Joe Wright (cel care a mai regizat și Mândrie și prejudecată și Anna Karenina) și cu o distribuție ce-i include pe Gary Oldman (cunoscut generației tinere pentru prestația sa ca Sirius Black în seria Harry Potter), premiat cu un Premiu BAFTA, un Glob de Aur și un premiu SAG și nominalizat la Oscar pentru acest rol, Dame Kristin Scott Thomas (Patru nunți și o înmormântare), nominalizată la BAFTA pentru rol, și Lily James (Cinderella), Darkest Hour este unul dintre cele 9 filme nominalizate la categoria Cel mai bun film la Oscaruri anul acesta, având un total de 6 nominalizări.

            Darkest Hour (Ziua decisivă) rulează  în prezent în cinematografe, așa că dacă v-am trezit interesul, o vizită în sala de spectacol e mai mult ca binevenită.     

             Sursă imagine: http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSZjfGVPMM0B_3AbrjTlkTcsxTCkcnrMK6Pn8l8-dzysktyDfBk

Despre maturizare și piersici în “Call me by your name”

Despre maturizare și piersici în “Call me by your name”

Singurătatea e un loc

Singurătatea e un loc

0