The Shape of Water

The Shape of Water

În 2017, Guillermo del Toro creează o fantezie întunecată care va ajunge să conducă în prezent lista Oscar cu un număr impresionant de 13 nominalizări. Clasat pe locul 7 în preferințele publicului american, filmul „Forma apei” pune în scenă o poveste pasionantă, în care umorul, tragicul și supranaturalul se îmbină în mod surprinzător. Scenariul propune analiza  poveștii de dragoste dintre Elisa, o fată mută, angajată ca femeie de serviciu într-un institut de cercetare din Baltimore și o misterioasă creatură amfibiană, capturată de cercetători în scopuri experimentale, totul fiind încardrat într-o estetică specifică Americii anilor  `60.

O reîmprospătare a clișeelor romantice.

Construit în jurul întrebărilor „De ce, cum și cât iubim?”, filmul lui del Toro a reușit, cred eu, o reabilitare a celebrei „Beauty and the Beast” („Frumoasa și Bestia”), una dintre cele mai simbolice povești de dragoste din istorie. Bineînțeles, portretizând o iubire dincolo de cuvinte între om și ne-om, scenariul filmului ridică problema sfidării normelor sociale  și vorbește deschis despre multiplele dimensiuni ale iubirii. În ciuda diferențelor interspecifice, Elisa și „monstrul” reușesc să rupă barierele contextuale și să găsească un mijloc de comunicare, construind o relație bazată pe  empatie, acceptare, solidaritate și reciprocitate, într-o lume în care oamenii nu pot concepe dragostea dincolo de aspectele ei materiale și de niște forme bine definite.

Discriminare în contextul materializării fricii.

Printre punctele tari ale creației se numără și capacitatea de a  ilustra în mod artistic probleme reale și dileme ale lumii contemporane, cum ar fi discriminarea sau importanța definirii conceptului de „persoană”. Cu toate că ființa amfibiană este umanizată de curiozitate, capacitatea de a învăța comportamente omenești, suferință și chiar tandrețe, aceasta este privită de către majoritatea supraveghetorilor săi ca un simplu obiect a cărui utilitate și soartă  pot fi decise de alții.  Astfel, „Forma apei”  surpinde sensibilitatea din spatele grotescului și încearcă să demaște „adevărații monștrii”, ilustrând în manieră modernă contrastul dintre aparență și esență. Frica de a nu fi detronați din clasamentul lanțului trofic de o nouă specie inteligentă  îi face pe o parte din cei care supraveghează creatura să se manifeste violent față de aceasta, mai ales după ce remarcă abilitățile acesteia de a se apăra și de a riposta. În acest fel, filmul crează o reprezentare pentru ostilitatea cu care oamenii încă întâmpină descoperiri despre care intuiesc că ar putea deveni periculoase, cum ar fi inteligența artificială, avansarea ingineriei genetice sau descoperirea unor forme de viață extraterestre.

O privire mai clară asupra oamenilor-fantomă.

În mod sarcastic pentru genul  pe care îl reprezintă, filmul nu își propune să șocheze audiența cu un arsenal de personaje predominant excepționale  prin  formă și abandonează, în mare parte, promovarea unor ființe cu abilități supranaturale ca eroi principali. În schimb, povestea lui del Toro prinde viață prin crearea unor protagoniști credibili, cu care este mai degrabă ușor să empatizezi. Lăsând la o parte disfuncția fizică și enorma putere de înțelegere care o individualizează, Elisa este o fată care se pierde în mulțime și care trăiește o viață monotonă într-o rutină oarecare, iar colegul ei de apartament este un bărbart homosexual, artist comercial care suferă de pe urma discriminării și se refugiază în consumul excesiv de alcool. Punând acest tip de personaje în prim plan, Guillermo del Toro transmite faptul că valoarea unui erou nu este determinată de vreo excelență genetică, iar fiecare din noi are capacitatea de a influența mersul lucrurilor în măsura în care își dorește să intervină, devenind piesa principală din construcția unui sistem. 

Concluziile unui om simplu.

V-aș recomanda filmul? Da, mai ales dacă sunteți iubitori ai genului fantasy.

Își merită lunga listă de titluri și nominalizări? Cu siguranță.  În realitate, ceea ce am încercat să vă prezint aici ca impresii în urma vizionării filmului în premieră este doar o parte din conținutul ideatic al acestuia. Cu siguranță, scenariul și producția în sine au mult mai multe de oferit, însă nu aș vrea să ruinez complet misterul creației, ci mai degrabă să vă las pe voi să descoperiți restul poveștii.

 

Sursă imagine: https://goo.gl/images/AzjR5C

 

Mix - Stars

Mix - Stars

Elegy

Elegy

0