Interviu cu doamna Magdalena Rovinescu - Studioul de Balet pentru Copii și Tineret al ONB

Interviu cu doamna Magdalena Rovinescu - Studioul de Balet pentru Copii și Tineret al ONB

La 3 ani am intrat pentru prima oară în Studioul de Balet al Operei Naționale București, unde sub îndrumarea doamnei Magdalena Rovinescu am deprins bazele acestei arte. Acum, ani mai târziu, am avut ocazia de a păși din nou în sală, de a asista la pregătirea unor noi talente și de a îi lua un interviu fostei mele profesoare.

Artistique Magazine: Cum a decurs cariera dumneavoastră?

Magdalena Rovinescu: În lumea baletului am intrat la vârsta de 3 ani, așa cum fac și copiii aceștia pe care îi am în studio. Mama probabil că își dorea să am o atitudine mai frumoasă, mai elegantă și m-a dat și pe mine la un studio de balet. Îmi aduc aminte, tot așa cum eu „chinui” acești copii, la fel am început și eu primii pași de balet. Nu a fost ușor. Imediat după terminarea școlii am fost trimisă la Petersburg și am avut o bursă de excepție. Am dansat alături de Mikhail Baryshnikov, cel mai mare balerin al lumii, împreună cu Alla Sizova, o altă mare balerină a rușilor, în „Giselle”. Am fost trimisă și la specializare pentru dans jazz la Dresda. Apoi am fost angajată imediat prin repartiție guvernamentală de la școala de coregrafie, direct la Opera Națională București, și de 49 de ani nu am părăsit această instituție. Am avut o carieră destul de scurtă pentru că am avut o luxație la un genunchi, care nu s-a mai reparat.

AQ: Cum s-a format Studioul de Balet?

Magdalena Rovinescu: M-am gândit că o școală de balet, un studio cum este acesta, ar fi foarte interesant. Astfel, împreună cu doi colegi, unul trăiește, altul a murit, Elena Dacian și Adrian Caracaș, am înființat în 1982 Studioul de Balet pentru Copii și Tineret al ONB. Ei m-au părăsit pentru că n-au mai avut răbdare. Trebuie să fii totuși dedicat, să iubești enorm copiii, să iubești să-i „chinui”. Acum se înființează studiouri, dar copiii nu mai vin cu atâta...- probabil că la Opera vin și din cauza instituției, știi? Are  o sonorizare mare la public.

AQ: Ce ne puteți spune despre spectacolele dumneavoastră de balet?

Magdalena Rovinescu: Eu mereu caut să le reînnoiesc, dar nici nu pot să ies din muzica clasică a operei și nu pot să ies din dansurile clasice. Mă străduiesc totuși să dau posibilitatea copiilor care își doresc și alt gen de dans să promoveze acel stil pe care ei îl iubesc. Acum eu vă invit pe 12 decembrie, la Opera Națională București la celebrul și tradiționalul „Magazin de păpuși”.

AQ: Iar despre realizările copiilor?

Magdalena Rovinescu: Aș putea să vorbesc despre premiile pe care acești copii le-au luat, despre concursurile la care mergem, sau, cel mai important, despre cum suntem invitați continuu într-un loc neștiut al lumii. Acum ne-am întors din Canada, am fost 2 săptămâni la o școală de balet celebră, Vaganova, care promovează teribil dansul clasic. Ne așteaptă acum spectacolul de Crăciun, iar anul viitor avem proiecte extrem de importante, suntem invitați pe Brodway la New York și de asemenea la o școală celebră de balet din Tokyo, Japonia.

AQ: După tot acest timp, ați rămas cu aceeași pasiune?

Magdalena Rovinescu: Pasiunea mea a rămas mereu aceeași, altfel n-aș fi putut să merg mai departe cu acești copii. I-am învățat tot ce am știut eu că e mai bine din profesia mea și am reușit să le insuflu mai departe ceea ce eu n-am mai putut să fac. Nu am fost o balerină slabă, am fost o balerină chiar foarte bună, fără modestie, însă, am stagnat la un moment dat și a trebuit să mă retrag. Elevii mei au continuat cu bucurie, ceea ce pentru mine este o mare satisfacție.

AQ: De ce este nevoie pentru a avea succes în balet?

Magdalena Rovinescu: Baletul nu este o artă pe care să o facă oricine, ci este o profesie de elită, așa îmi place să spun. Suntem foarte puțini cei care ne naștem cu calități excepționale pentru balet: gâtul piciorului, acel cou de pied  (care este ca și mâna dreaptă pentru un balerin, deși este piciorul), deschiderea, mobilitatea, flexibilitatea,  săritura, detenta. Totuși, și fără aceste calități un copil poate parcurge cariera dacă este foarte perseverent, foarte stăruitor și bineînțeles, face din balet un hobby, adică o pasiune de neclintit. Cu cât stai mai mult în sala de balet, cu atât caștigi mai mult, nu numai în cariera ta, dar și ca o disciplină de viață. Corpul trebuie neapărat cizelat, nu prin „doi pași și un brânci” cum spun eu, ci prin exerciții serioase și continue, cu multă perseverență și cu multă stăruință, numai așa corpul se poate modela.

Am avut ocazia, de asemenea, să vorbim și cu una dintre micuțele balerine. Carina este cea mai nouă, a venit de la un alt studio și studiază împreună cu doamna Magdalena Rovinescu de câteva luni. În timp ce venea spre noi, auzind comanda doamnei profesoare către celelalte fetițe: „Șpagatul!”, a dat ascultare acesteia, s-a oprit din mers, urmând imediat instrucțiunea.

Magdalena Rovinescu: Nu, tu vino încoace să vorbești, pisica! Ia zi!

Carina: Mă cheamă Carina, am 8 ani și fac balet de 2 ani jumate. Mi se pare că Magda este o profesoară foarte bună, învăț multe chestii de la ea, și îmi place baletul foarte mult.

AQ: Ce îți place ție la balet?

Carina: Îmi place să... mă mișc pe muzică și să fac multe coregrafii.

Magdalena Rovinescu: Ea este o foarte bună creatoare de mișcări.

AQ: Vrei să continui să faci balet?

Carina: Da.

Magdalena Rovinescu: Vrei să dansezi în marile balete? Ce ai vrea să dansezi, ,,Spărgătorul de nuci", ,,Coppelia", ,,Don Quixote", ,,Frumoasa din pădurea adormită"?

Carina: Coppelia.

Magdalena Rovinescu: Coppelia a fost și rolul meu preferat.

AQ: Mulțumim, Carina!

AQ: Cum am putea face mai mulți tineri să aprecieze această artă?

Magdalena Rovinescu: Promovând în mass-media. Vedeți că de politică se vorbește, de fotbal se vorbește, de sport se vorbește, de ce vrei și ce nu vrei se vorbește în continuu, pe când de balet extrem de puțin, și acești oameni muncesc extraordinar de mult și ar merita o promovare mult mai serioasă. Astfel, și tineretul nostru ar fi altfel orientat. Și-ar dori mai mult să ajungă în sălile de lucru, în balet.

AQ: Ce aduce baletul în viața unui om?

Magdalena Rovinescu: Vedeți voi, profesia, chiar dacă nu este profesie, chiar dacă o faci numai ca hobby, ea trebuie alimentată într-un fel, ca un foc, nu? Ea trebuie să pâlpâie tot timpul: mai pui puțin jar, mai pui ceva ca să o ții continuu vie! Iar pe stradă, când te vede cineva, observă imediat „acest copil, acest tânăr a facut cândva balet”. Asta zic eu că este un câștig al acestei arte, chiar dacă o faci până la performanță, chiar dacă nu o faci decât până la un anumit nivel. Baletul este o poartă spre cer, spre vise frumoase și spre lucruri pe care  nu le întâlnești în alte profesii. Mi-a părut bine să vă readuc în lumea mea.

Foto: https://www.facebook.com/StudioBaletONB

Redactori: Alexandra Oprea, Alexandra Boca

Life is Vibe

Life is Vibe

Minerva Schools

Minerva Schools

0