CINEPOLSKA - Oglinda cinematografiei poloneze

CINEPOLSKA - Oglinda cinematografiei poloneze

 

Între 1 și 6 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco vă așteaptă în fiecare seară, de la 20:30 cele mai recente filme poloneze premiate în acest an la festivaluri ca cel de la Cannes, Berlin și Karlovy Vary.

CINEPOLSKA debutează cu filmul Războiul rece de Paweł Pawlikowski, cunoscut deja unor spectatori români din recentul festival Les Filmes de Cannes à Bucarest. Acesta a fost premiat pentru cea mai bună regie, totodată fiind și candidatul polonez pentru Premiile Oscar. Filmul prezintă povestea Zulei și a lui Wiktor, doi tineri care se îndrăgostesc în timpul Războiului Rece.  A doua zi aduce filmul Atac de panică al tânărului regizor Paweł Maślona, o comedie ale cărei șase povești diferite ilustrează diferite relații interumane într-un mod hazliu și ironic. Al treilea film, Cel mai rapid, cel mai puternic, este o biografie a sportivului Jerzy Górski, câștigătorul titlului de dublu campion Ironman.

Ziua de 4 noiembrie aduce pe marele ecran avanpremiera în România a filmului Chipul de Małgorzata Szumowska, premiat în anul 2018 cu Ursul de Argint la Berlinale. Acesta reprezintă o abordare sumbră a elementelor identității unei persoane, după ce protagonistul Jacek nu mai este recunoscut de consătenii săi după operația ce-i redă chipul pierdut în urma unui accident de muncă. Filmul O noapte liniștită al lui Piotr Domalewski, asemănat de criticul polonez Łukasz Adamski cu Sieranevada lui Cristi Puiu, prezintă realitățile actuale poloneze, redând povestea unui imigrant ce se întoarce acasă de Crăciun. Ultimul film al acestui festival este Păsările cântă în Kigali, a cărui acțiune se întâmplă în timpul războiului între triburile Tutsi și Hutu din Rwanda anului 1994, în care au murit mai mult de un milion de oameni.

Toate filmele sunt subtitrate în limba română. Biletele se găsesc la casa de bilete a cinematografului Elvire Popesco sau de la librăriile Kyralina și Humanitas sau pe https://eventbook.ro/hall/cinema-elvire-popesco

Poză: http://www.culturapoloneza.ro/events/item/lasa-te-sedus-de-film-rezerva-ti-timp-pentru-cinep.html


Smile While You Can

Smile While You Can

Interviu cu Paul Gheorghe - Trouble Dance Company

Interviu cu Paul Gheorghe - Trouble Dance Company

0