Muzeul Fitzwilliam

Muzeul Fitzwilliam

Muzeul Fitzwilliam este una dintre principalele destinații turistice ale persoanelor care vizitează faimosul orășel Cambridge, reușind să se remarce prin vaste colecții de artă și antichități din Egiptul antic, Roma, Grecia și numai. Fondat în anul 1816, acesta este cel mai important dintre cele 8 muzee ce aparțin Universității Cambridge și reușește să atragă vizitatori atât prin arhitectura clădirii, cât și prin arta pe care o prezintă.

Muzeul prezintă 5 mari departamente: Antichități, Arte Aplicate, Monede și Medalii, Manuscrise și Cărți tipărite și Picturi, Desene și Printuri, toate acestea cuprinzând vestigii arheologice ce provin din Nubia, Grecia, Roma și Egiptul antic. Turiștii care vizitează acest obiectiv sunt în general fascinați și de expozițiile asiatice – occidentale, iar galeriile de artă japoneză, chineză și coreeană impresionează printr-o gama largă de stiluri. De asemenea, putem admira numeroase monede și medalii vechi, litere muzicale și cărți tipărite rare, dar și ceasuri și armuri, astfel încât posibilitatea de a te plictisi este exclusă. Nu în ultimul rând, în muzeu există o mulțime de picturi, printre care capodopere de Jan van Goyen, Frans Hais sau Simone Martini, pictori admirați în special de britanici.

IMG-0001 (1).jpg

Un alt aspect interesant este că multe dintre tablouri sunt împrumutate chiar de la colegiile universității. Un exemplu ar fi opera „The Abduction”, ce aparține de King’s College. Muzeul se mândrește și cu tabloul lui Ford Madox Brown, „The Last of England”, care în 2005 a fost votat de englezi că fiind al optulea cel mai frumos tablou din Marea Britanie. Mai mult, o altă idee importantă este că în anul 2015 au fost aduse în muzeu două statui de bronz care înfățișează bărbați goi, aparent beți, călărind pantere. Curiozitatea legată de acestea este că se zvonește că au fost realizate chiar de renascentistul italian Michelangelo, fiind singurele sculpturi de bronz ale artistului care au rezistat până în prezent.

IMG-0004.JPG

Unul dintre principalele motive pentru care muzeul are un număr impresionant de mare de vizitatori este faptul că accesul este gratuit, iar la intrare se găsesc mereu câțiva angajați care se oferă să îți pună haina sau bagajul la garderobă. De asemenea, există și dispozitive audio, astfel încât oricine poate asculta informații suplimentare despre operele de artă expuse.

Pe lângă acest aspect, turiștii sunt atrași și de cafeneaua din interiorul muzeului, unde aceștia se pot relaxa servind orice fel de băutură sau mâncare. Mai mult, chelnerii sunt foarte primitori, încântați să te servească oricând este nevoie. Astfel, Muzeul Fitzwilliam reprezintă și un loc minunat în care oricine se poate recrea cu prietenii, admirând totodată antichități inedite.

Deși intrarea este gratuită, persoanele care vizitează muzeul pot dona sume de bani societății „Friends of the Fitzwilliam”, care se ocupă cu susținerea muzeului. În incinta acestuia există multe pliante care cuprind informații referitoare la cum oamenii pot contribui la sprjinirea sa. O curiozitate referitoare la această asociație este faptul că reprezintă cea mai veche societate din Marea Britanie, fiind fondată în 1909. Așadar, putem consideră muzeul că fiind unul plin de istorie din toate punctele de vedere :).

Muzeul Fitzwilliam a reușit să îmi capteze atenția încă de când am intrat în el, întrucât colecțiile sale rare de picturi și antichități sunt, într-adevăr, deosebite. Recomand oricui să viziteze acest muzeu, deoarece, pe lângă faptul că își va îmbogăți cultura generală cu câteva detalii istorice interesante, are ocazia să se relaxeze într-un spațiu plăcut și creativ. În plus, aparținând celebrei Universități Cambridge, muzeul este un obiectiv turistic obligatoriu pentru cei care vizitează acest oraș.

IMG-0003.JPG

Foto: Robert Tarara

Interviu cu Paul Gheorghe - Trouble Dance Company

Interviu cu Paul Gheorghe - Trouble Dance Company

 Cheat Codes

Cheat Codes

0