Scrisoare adultului de mâine (sau) 18 lucruri pe care le-am învățat până la 18 ani

Scrisoare adultului de mâine (sau) 18 lucruri pe care le-am învățat până la 18 ani

18 ani: vârsta la care se presupune că ar trebui să îți iei viața în propriile mâini (asta dacă nu ai făcut-o deja) și să îți asumi responsabilitatea și consecințele deciziilor pe care le iei. Corect, cel puțin din punct de vedere legal. Mental vorbind, mulți dintre noi încă ne întrebăm ce facem cu viața noastră, ce am făcut cu ea până acum și cum am ajuns în mijlocul examenelor și al “dramelor” liceului când, parcă ieri, alergam prin parcuri sau ne jucam în nisip și inventam povești cu prințese și dragoni.

Așa că, înainte ca “depresia” majoratului să mă cuprindă încet, dar sigur, m-am gândit să fac o listă cu (surpriză!) 18 aspecte pe care le-am observat/învățat până la această vârstă din experiențe personale și nu numai.

Grafica articol 18 - ORIGINAL.png

 

1. Încearcă să-ți găsești propriul echilibru între școală/studiu și prieteni/hobby-uri.

Cel mai bine este atunci când cele două reușesc să se îmbine. Cu toții știm că, atunci când studiezi un domeniu de interes pentru tine sau practici intensiv sport/arte, ai o satisfacție personală mult mai mare și poate duce la crearea unui grup de prieteni cu interese comune.

 

Iar aceasta mă duce la...

2. Întotdeauna să ai o listă de priorități.

Fie că vorbim de școală sau de activități pe care ne-am propus să le facem, oricât am încerca, o zi va avea mereu 24 de ore. Sigur, putem oricând să sărim peste o noapte sau două de somn, dar, personal, nu cred că va rezolva problema. Aici intervine lista de priorități care, deși poate suna plictisitor sau înfricoșător, devine destul de utilă atunci când avem multe lucruri de rezolvat.

 

Spoiler alert

3. Moș Crăciun există.

Iar aici nu mă refer la persoană, ci la entitate, la acel Moș Crăciun care există în fiecare dintre noi și iese la suprafață de fiecare dată când îi dăm ocazia. Și, vă sugerez să îi oferiți această oportunitate cât de des puteți, în fiecare mic gest, zâmbet sau „mulțumesc”.

 

 Dacă tot am menționat mai sus școala...

4. Mare parte din școala generală va fi „in ceață”.

Într-adevăr, momentele importante precum prima zi de școală, primele conflicte, banchetul sau emoția tezelor sau a examenului de capacitate vor rămâne mult timp în amintirea noastră. Dar vei ajunge și să te întrebi cum de ai fost prieten cu X sau Y, de ce ai luat anumite decizii care, cu siguranță, nu au fost cele mai inspirate sau cât de mult putea să te entuziasmeze un joc de „adevăr și provocare” în care era implicat și primul tău crush.

 

5. „Liceu, cimitir/ Al tinereții mele”.

Liceul reprezintă o perioadă destul de interesantă în parcursul vieții noastre, în care putem trece prin toate genurile: de la comedie romantică sau aventură la dramă, thriller sau chiar horror. Un lucru e cert: în acești 4 ani vei interacționa cu diferite persoane care vor avea o influență mai mult sau mai puțin semnificativă asupra personalității tale.

 

Iar de aici ajungem la...

6. Iubirile vin și pleacă, prietenii rămân. Sau poate invers?

„Leoaică tanără, iubirea/ mi-ai sărit în față.”

Ah, da, fiorul primei iubiri, acel sentiment în care poți să treci de la agonie la extaz cu mai puțin de 5 cuvinte. Dar, în astfel de momente, există prietenii care sunt gata să îți ofere ciocolată sau șervețele și un umăr pe care să plângi. Da...și nu. Iubirea și prietenia sunt sentimente diferite și nu se exclud unul pe celălalt, ci se completează. Totul ține de situație și de modul în care vrem noi să ne raportăm la cei din jur.

 

7. Tu ești cea mai bună motivație a ta.

Oricare dintre noi poate trece la un moment dat printr-o perioadă mai dificilă, iar în astfel de situații tot noi suntem cei care putem să ne motivăm cel mai bine. Secretul e să îți găsești acel „ceva” care să îți redea încrederea în tine: poate fi o persoană, o întâmplare sau o activitate care te pasionează.

 

8. „Jocul este forma cea mai înaltă a cercetării.”

Entuziasmul și curiozitatea copilăriei nu ar trebui să ne părăsească niciodată, ci mereu ar trebui să ne dorim să descoperim, să inventăm sau să „construim” ceva nou în fiecare zi.

 

9. Fii spontan.

Știu, „zona de confort” se numește astfel cu un motiv, dar chiar și celor mai conservatori dintre noi le prinde bine să încerce o experiență nouă. Și, indiferent de rezultat, va fi o poveste ce merită spusă nepoților. 

 

10. Ia-ți un moment de „singurătate”.

Atunci când simți că treci printr-o perioadă mai solicitantă sau doar vrei să iei o pauză de la rutină, caută-ți un loc în care să te simți relaxat/ă și petrece timp cu tine: citește o carte sau fă o plimbare lungă în parc, alegerea e a ta!

 

11. „Verba volant, scripta manent.”

Din experiența personală vă spun că atunci când stabilești o activitate sau știi că ai ceva de rezolvat în perioada următoare (sau poate ți-a venit o idee pentru următorul articol), cel mai bine e să-ți notezi pe un calendar sau chiar în telefon, oriunde știi că ai acces ușor.

 

Iar pentru cei care vor să își noteze "tot"...

12. Ține un jurnal.

Eu folosesc jurnalul pentru a scrie, în special, lucrurile importante care mi se întâmplă pentru a mi le aminti peste ani, dar poate fi folosit și pentru a te descărca de anumite emoții negative sau poate fi un loc în care să păstrezi tot felul de "mărunțișuri" speciale pentru tine.

 

13. În general, încearcă să eviți conflictele.

De acord, conflictele sau micile certuri sunt aproape inevitabile, dar ele nu fac decât să ne încarce cu emoții negative. Cel mai important este să înveți să le gestionezi și să le abordezi astfel încât ambele părți să fie mulțumite iar tu să nu suferi prea mult de pe urma lor.

 

14. Petrece timp cu familia.

Încă din adolescență, începem să ne îndepărtăm de părinți și să devenim din ce în ce mai independenți. Și, deși nu întotdeauna suntem de acord cu opiniile lor, trebuie să admitem faptul că ne-au fost alături o bună parte din viața noastră și, de multe ori, vom găsi la ei sfatul sau consolarea de care avem nevoie.

 

15. Ai încredere în tine.

Acest sfat se dovedește foarte folositor în special atunci când trebuie să susținem un discurs sau luăm parte la un interviu. Zâmbește, menține un contact vizual cu persoana cu care discuți și, cel mai important, ai încredere în tine și în calitățile tale.

 

16. Exprimă-ți opiniile și sentimentele.

Recunosc, este un aspect pe care l-am învățat pe propria piele și pe care nu întotdeauna reușesc să îl respect. Ce am învățat, totuși, este că poți avea doar de pierdut dacă decizi să nu te exprimi liber (cu privire la orice situație) și că, inevitabil, va apărea celebrul „ce ar fi fost dacă?”.

 

17. "Universul" te iubește, "universul" nu te iubește.

„Prin karma este înțeles un concept filosofic-religios, prin care fiecare acțiune-fizică sau spirituală-are în mod inevitabil o urmare”. Deci, chiar și atunci când vei avea impresia că ai planificat absolut fiecare detaliu, inevitabilul își face apariția.

18. insert memory here

Pe final (dacă ați reușit să ajungeți până aici), sfatul meu (sau, mai bine spus, sugestia) este să vă bucurați de fiecare moment pe care îl aveți și să faceți din fiecare secundă o amintire. 

Ilustrație: Ana Miron

Traffic Lights

Traffic Lights

Culoarea iubirii

Culoarea iubirii

0