Tu de ce fugi?

Tu de ce fugi?

„ Nu te grăbi, că ai să cazi!”

“ Nu mânca încă prăjitura, că te va durea stomacul!”

„ Nu te pripi să cumperi acel apartament, că poate vei găsi unul mai bun!”

“ Nu te repezi acum, așteaptă să te calmezi și vei răspunde când vei avea mintea limpede!”

 

Care este îndemnul comun ce se regăsește în aceste fraze, pe care poate mulți le-am auzit? Care este sentimentul care răsună în întreg sufletul omenesc, care uneori se lovește cu putere de unele credințe, concepții și trăiri care ne-au marcat personalitatea? Care este virtutea râvnită și văzută ca o adevărată reprezentantă a victoriei propriului caracter în fața greutăților vieții?

 

Poate că v-ați dat seama deja despre ce vorbesc, mai exact problema existențială la care mă refer. Dar nu acest lucru mă interesează acum. Ci lipsa acestui trofeu al experienței, acestei mărturii a unei vieți trăite pentru a ajunge la binele suprem.

Nerăbdarea.

 

Deși unii oameni văd acest lucru ca pe un dezavantaj, ca pe echivalentul unei fugi distrugătoare și răvășitoare de un leu înfometat, ca pe un reprezentant al neatenției și nesăbuirii. Însă viața ne învață că nu totul poate fi calculat, și nu totul iese cum am crede noi că va ieși. Chiar dacă și eu mai văd nerăbdarea ca pe o dovadă a imprudenței puerile, mi-am dat seama că greșesc. Căci dacă nu am avea acel leu în spate, oare nu am avea tendința de a ne petrece întreaga viață așteptând, având răbdare, doar pentru că acest lucru e aparent etic corect?

 

Așa că eu uneori v-aș propune să fugiți, să alergați mâncând pământul, poate justificând printr-un clișeu, precum cel ce spune că viața e prea scurtă, sau poate prin ceva mai mult. Un echilibru intre impuls și prudență e ideal, deși aproape irealizabil, deoarece întotdeauna intervin dorințe, aspirații, temeri. Poate că e mai bine să fugim, poate că e mai bine să așteptăm, poate că este mai bine să alergăm noi leul, sau poate e mai bine să stăm undeva într-un copac și să ne uităm la încercările animalului de pradă de a ajunge la noi. Însă întotdeauna trebuie să știm un lucru : cine este, de fapt, acest leu? Tu de ce fugi?

 Grafică: Emma Ionescu

Trecători

Trecători

"Din gradină la uzină" - traseu turistic prin sectorul 6

"Din gradină la uzină" - traseu turistic prin sectorul 6

0