Enigma

Enigma

Mintea umană reprezintă o forță de creație extrem de complexă. Capabilă să facă din cel mai simplu detaliu, una dintre cele mai complicate probleme, și viceversa, ea ne coordonează existența, sentimentele, modul în care alegem să interpretăm lumea din jurul nostru. Puternică și dificilă, mintea umană are capacitatea impresionantă de a crea, de a face din nimic ceva, de a analiza până la cel mai mic atom lucrurile ce îi apar în cale, guvernând tot ceea ce ni se întâmplă, sau...ce credem noi că ni se întâmplă.

Și, totuși, dacă ea nu ne controlează doar pe noi înșine? Dacă impresia noastră aparent normală că restul lumii separate de propriul nostru corp și de propria noastră rațiune nu este legată de puterea minții de a crea este falsă? Dacă această magie a umanului de a simți nevoia să făurească ceva cu propriile sale puteri este mai mult decât ceva social, fiziologic?

Să presupunem că suntem într-un vis. Că realitatea noastră este cuprinsă în acel vis. Că universul pe care încercăm atât de profund să îl înțelegem este acel vis. Reveria aceasta atât de complicată, detaliată, de cine a fost creată? Un efort colectiv sau o deprindere individuală? O expresie a divinității sau o teoremă a științei? Ce este acest vis? Care sunt argumentele care îl neagă, sau, dimpotrivă, îl afirmă?

Existența va fi întotdeauna o enigmă. Vis sau nu, faptul că noi în acest moment respirăm, zâmbim, plângem, alergăm, dormim, suferim, iubim, faptul că ne putem uita în oglindă, simțind viața curgându-ne prin vene, este de neprețuit.

Tot ce putem știi însă este că suntem. Cum, de ce, pentru ce... noi suntem. Și asta ar trebui să ne dea de gândit. Pentru că verbul „a fi”, pe care îl folosim atât de des în viața cotidiană, înseamnă mult mai mult decât ne dăm noi seama.

* Articol inspirat din melodia „Dreams” de la “n u a g e s”. Vă recomand această melodie pentru serile reci de toamnă, în care întunericul știe cel mai bine cum să se joace cu visurile noastre. *
 

Redactor : Ruxandra Vișan

Grafician : Maria Ordean

Venus

Venus

The Dragon's Gem - Part 2: Imprisoned

The Dragon's Gem - Part 2: Imprisoned

0