Oameni puternici

Oameni puternici

Te uiți în ochii omului de lângă tine, care așteaptă. Așteaptă să îi spui ceva. De abia ce ai primit de la el întrebarea: “Ce se întâmplă cu tine?”. Iar ție îți vine să plângi, să îl iei în brațe, pentru că nu te-a mai întrebat nimeni asta de foarte mult timp. Și nu te-ai plâns niciodată. Nu ești genul care să caute susținere și empatie de la alții, iar acum că cineva arată cât de direct se poate că îi păsa, te-ai blocat.

  Ce se presupune că ar trebui să îi spui? Nici nu știi să pui în cuvinte pentru că habar n-ai ce se întâmplă în mintea ta. Ai ajuns în punctul în care nu mai poți diferenția emoțiile și sunt atât de multe și uneori atât de copleșitoare încât le îngropi și mai adânc, până simți că dispar. Ai senzația că te-ai descărcat, că ai scăpat de ele, dar în continuare tânjesc după aer când tu încerci să le sufoci. 

  Acum te afli într-un scenariu la care nu te-ai așteptat. Oamenii te știu drept încrezător, mereu cu ceva de spus și cu o capacitate mare de a se exprima. Dar iată-te acum în fața unei ființe care îți vrea binele. Uite cum ai amuțit în lipsa oricărui pericol. Ești inspirație pentru mulți oameni pe care îi întâlnești. Ai reușit, ți-ai construit un drum de la zero și acum e o nimica toată să continui să prosperi. 

  Ai scăpat, totuși, vulnerabilitatea pe drum. Curajul de a te arăta mic, lipsit de ajutor, în fața cuiva. Condiția în care te aflai cu mulți ani în urmă, când independența și maturitatea îți lipseau cu desăvârșire. Ai crescut, dar încă mai mergeai în fața mamei tale spunându-i că ți-e sete. A te arăta vulnerabil era singura ta soluție. Ai devenit un adolescent cu conștiință de sine și ai uitat de copilul mic și neajutorat. “Ma descurc singur” a devenit laitmotivul vieții tale. Nu ai vrut să ai curaj și vulnerabilitatea a devenit un subiect tabu pentru tine. Ai uitat că poți fii și neajutorat. Dar uneori, când ești singur în fața tuturor emoțiilor tale refulate, parcă îți vine să mergi din nou la mama și să îi spui încet: “Ma ajuți? Nu pot singur...”. Nu o faci. Ți-e teamă. 

  Acum ești pus față în față cu o întrebare de care nu poți scăpa. Ai vrut atât de mult timp să o auzi iar acum ai paralizat de frică. Trebuie să știi, dragul meu, că totul începe cu un “Nu sunt prea OK”. Sunt câteva cuvinte pe care dacă ai curajul să le spui, vei putea să iei de mână copilul dependent de mamă și să îl urmezi. 

 A fi vulnerabil nu e lașitate. Oamenii puternici cer ajutorul.

Foto: Bianca Raicu

The Dragon's Gem- Part 1

The Dragon's Gem- Part 1

Goodreads. Ghid de folosire.

Goodreads. Ghid de folosire.

0