Goodreads. Ghid de folosire.

Goodreads. Ghid de folosire.

Ai așteptat-o ca un îndrăgostit lipsit de speranță, luni întregi. Te-ai consolat cu imaginea ei atâta timp, invocându-i numele în timp ce navigai printre teze, teme, ascultări… Secundele treceau ca minutele, minutele, ca orele… Dar iată-vă acum, reuniți sub bolta cerească a timpului liber, iar clipele, contrar celor din timpul anului școlar, par să încetinească. Oh, vacanță, tu cu augustul tău înăbușitor și orele de moleșeală pe balcon, printre muște.

Fiecare dintre noi, aprob cu toată siguranța, a trecut prin momente în timpul acestei veri în care a realizat că lucrurile nu stau tocmai ca în aventurile lui Phineas și Ferb, ajungând involuntar la întrebarea… “Eu ce fac vacanța asta?”.

Și aici apar eu, cu răspunsul… “Citește!”

Adevărul e că există, printre noi, cititori înfocați, în a căror categorie mă situez și eu, din fericire. Cu toate astea, există și persoane plictisite de anumite lecturi, fără motivația de a începe cărți, de a le termina, iar eu vă asigur că dacă faceți parte din această categorie, e perfect normal și, de asemenea, am și găsit soluția pentru voi.

Nu mulți dintre tinerii români au auzit de aplicația “Goodreads”, ceea ce, din punctul meu de vedere, este mare păcat, întrucât nu mulți dintre tinerii români aleg cărțile în favoarea tehnologiei.

Ei bine, ce este de fapt Goodreads și cum funcționează?

Goodreads este, până la urmă, o combinație între Facebook, Google și Twitter, care aparține, însă, întrutotul domeniului lecturii și încurajează, prin mijloace variate, cititori de toate vârstele să se infiltreze în el.  

În mare parte, lucrurile sunt simple. Fiecare utilizator are 5 meniuri.

În primul rând, există opțiunea Search, un motor de căutare în care sunt înregistrate toate cărțile apărute literalmente vreodată pe piață. Găsești atât rating-uri și recenzii de la cititori (care sunt folositoare în momentul în care alegi ce să citești mai departe), cât și informații despre carte în sine și autor, în mod obiectiv.

Mai apoi, avem meniul Scan, unde poți scana cărțile pe care le deții fizic, goodreads ghidându-te astfel la varianta înregistrată. “Scan” este varianta rapidă a meniului “Search”, dar nu la fel de eficientă, întrucât cărțile pot apărea publicate de o editură diferită față de cea de pe aplicație.

My books este un tip de bibliotecă virtuală, compusă din 3 rafturi, în care acumulezi fie cărți citite, fie cărți pe care îți dorești să le lecturezi, fie cărți care sunt în curs de lectură. Poți monitoriza paginile la care ai ajuns (pentru cititorii mai leneși), iar la final trebuie să oferi un rating și dacă vrei, și o recenzie.

În continuare avem meniul Home, în care ți se recomandă automat cărți în funcție de meniul “My books” (ce ai citit până acum sau ce ai vrea să citești) și poți să fii la curent cu ce au mai încercat prietenii tăi în ultima vreme și, de ce nu, să le împărtășești experiența.

Ultimul, dar nu și cel din urmă, este More, în care ai informații despre profilul tău, căsuța poștală, precum și lucruri legate de cont, recomandări, provocări de lectură (“goal”-uri pe care ți le setezi tu singur), grupuri, evenimente și topuri.

Acum aproximativ 3 luni, “Pădurea spânzuraților”, “Olanda. Note de călătorie” și “Hronicul și cântecul vârstelor” trăgeau încă cu foc de mine, astfel încât dorința de a citi ceva nou, de a gusta lecturile specifice vacanței era invers proporțională cu inițiativa de a sări peste vară și de a începe totul, de la capăt.

Acum, însă, în fiecare dimineață, după ce mă trezesc, verific noutățile pe goodreads și apoi mă apuc de citit.

Încă 3 cărți și îmi termin “goal”-ul din vacanța asta!

Tu câte mai ai?

Foto: Ana Topor

Oameni puternici

Oameni puternici

Cum să NU îți petreci vacanța

Cum să NU îți petreci vacanța

0