Două generații la Ateneu

Două generații la Ateneu

20 mai 2017. Forfota Bucureștiului e din ce în ce mai puternică odată cu lăsarea nopții. Acest weekend este definiția culturii în sine, capitala fiind presărată de fel de fel de evenimente pe gustul fiecărui cetățean. Noaptea Muzeelor, Romanian Design Week, BurgerFest, Art Safari, Noaptea Albă în Cartierul Icoanei... Bun prilej de a ieși la o plimbare!

 

Ateneul Român a găzduit însă un nou concert al Cameratei Regale, condus de celebrul Cristian Măcelaru, dirijor rezident al Orchestrei Simfonice din Philadelphia, și avându-l ca solist pe talentatul pianist Andrei Licareț, una din cele mai reprezentative figuri tinere ale lumii muzicale române. Cu o asemenea formulă, o seară la Ateneu era de neratat!

 

Iată cum, de această dată, adolescenta își ia de mână mama și pleacă cu mare entuziasm spre Piața George Enescu, unde aveam să intrăm într-o nouă dimensiune – cea a partiturilor maiestuoase și a civilizației pure. Cât îmi place când ieșim ca fetele! După ce ne-am achiziționat biletele, am servit câte un pahar de șampanie și un pișcot delicios învelit în ciocolată albă... Ca și cum confortul nu era deja pe deplin asigurat! În timp ce admiram holul principal și urcam scările spre sala de concerte, nu am putut să nu îmi imaginez că eram la un bal dintr-un castel Disney alături de alți prinți și prințese. Da, Ateneul chiar are farmecul lui.

 

Nerăbdarea din rândul melomanilor își făcea simțită din ce în ce mai mult prezența. Cu toate acestea, a urmat detașarea atunci când membrii Cameratei au pășit pe scenă alături de dirijorul lor. În ciuda suspansului care plutea în aer, m-am bucurat să văd zâmbetele ocheadele jucăușe, dar pline de încredere ale muzicienilor. Iar concertul a început.

Poemul simfonic „Vltava” al cehului Bedřich Smetana a deschis seara, emanând sentimente de speranță. Sonorizarea s-a dovedit a fi impecabilă, lucru deja obișnuit pentru această sală de concerte. Deosebit a fost că, pe întregul parcurs al compoziției (și, de fapt, al întregii seri), am simțit nevoia să scriu, să scriu încontinuu. Mi-am adus aminte cu drag de un concurs inedit de pe vremea școlii gimnaziale. Acolo, elevii trebuiau să asculte o anumită piesă (preferabil una clasică) după care erau liberi să își exprime trăirile emanate de aceasta fie printr-un eseu, fie printr-un desen. Cele mai bune creații urmau să fie premiate chiar la Universitatea de Muzică. Ce drăguț ar fi dacă s-ar promova mai des astfel de idei!

 

Momentul mult așteptat a sosit odată cu intrarea în scenă a solistului Andrei Licareț – o prezență tânără, ușor introvertită, dar care a arătat că deține un talent imens, multă pasiune și... niște cârlionți irezistibili. Concertul pentru pian și orchestră Op. 54 al lui Robert Schumann a pus accentul pe emoție, pe melancolie. Pianistul, dirijorul și membrii Cameratei s-au completat perfect, stârnind un val de uimire atât prin expresivitatea privirilor, cât și prin dibăcia mânuirii instrumentelor. Cel mai bun lucru de făcut în aceste clipe? Închide ochii. Visează. Lasă-te ușor pe spate. Deschide ochii. Privește arhitectura, fresca plină de scene istorice... Dragi tineri îndoielnici, nu cred că e nimic mai artsy de atât!

 

Seara a fost încheiată cum nu se putea mai bine de Simfonia nr. 9 „Din lumea nouă” a lui Antonín Dvořák. Afirm acest lucru, pentru că opera a creionat o atmosferă de aventură și, într-un final, de victorie. De fapt, cam asta a marcat și acest concert, o mare victorie atât pentru soliști, cât și pentru noi, melomanii de rând, care am putut asista la o reprezentație unică, pur românească.

 

Așa, muzica clasică ascultată în căști în timpul temelor a căpătat altă amploare în impunătorul Ateneu Român. Nu m-am delectat numai cu prestații de excepție, ci și cu timp de calitate petrecut alături de mama mea. Da, ne-a plăcut! Da, și tinerii ascultă acest gen!

 

Vă așteptăm pe data de 17 iunie 2017 la ultimul concert din Stagiunea Regală la Ateneul Român pentru o seară de excepție alături de Mozart și Beethoven! 

Foto: Diana Bahrin (din arhiva Cameratei Regale)

Verde în basmul contemporan

Verde în basmul contemporan

uLead - de la adolescenti pentru adolescenti

uLead - de la adolescenti pentru adolescenti

0