Unde telefon nu e, nimic nu e..

Unde telefon nu e, nimic nu e..

Întrerupem programul pentru un mesaj de interes public:

 

Un grup de cercetători a efectuat un studiu pe un eșantion de o persoană în urma căruia a descoperit că folosirea excesivă a telefonului poate duce la o percepție denaturată asupra realității.

 

 ***

 

Înainte de a-mi începe povestea, m-am gândit să inserez un pasaj interesant, găsit întâmplător pe Wikipedia: „<<Nomophobia>>, o fobie ce a fost denumită după prescurtarea de la no-mobile, este o afecțiune care, potrivit psihologilor, afectează tot mai mulți tineri care devin dependenți afectiv de telefoanele mobile. Cei care suferă de această boală intră în sevraj când rămân fără smartphone, fiind pur și simplu cuprinși de panică sau disperare,(...) nu se pot concentra la job, nu sunt atenți când poară o conversație și își verifică febril telefoanele pentru a vedea dacă au vreo notificare.”

 

Ziua de vineri 31 (13 întors, dovada faptului că nimic nu e întâmplător) nu a fost cea mai norocoasă zi pentru mine. Ca orice deținător devotat de smartphone, îmi pierdeam timpul pe tot felul de mărunțișuri de pe social media când, neașteptat, “amicul” meu a intrat în comă. După încercări nereușite de-al readuce la viață, a trebuit să pun verdictul sumbru: moarte clinică. Speranțe mai existau totuși, așa că l-am lăsat pe mâna specialiștilor, timp în care a trebuit să mă mulțumesc cu un telefon de pe care puteam să sun sau să trimit SMS-uri, ceea ce reprezintă și scopul unui astfel de dispozitiv, corect? Acum 20-30 de ani, răspunsul ar fi fost, cu siguranță, unul afirmativ. Însă, în contextul actual, în care telefoanele tind să devină mai inteligente decât noi, răspunsul nu este la fel de simplu pe cât părea inițial.

După primele minute de panică și disperare de la incident (dramatizare artistică), am decis să îmi abandonez resemnnată „amicul”, gândindu-mă la toate conversațiile „importante” pe care le voi pierde și la cum sfârșitul lumii ar putea trece pe lângă mine, fără ca eu să știu. Cu toate acestea, generațiile anterioare au trăit foarte bine fără telefoane mobile, așa că eu de ce nu aș putea încerca? Sincer, la momentul respectiv nici eu nu prea credeam asta, însă era singura soluție pe care puteam să o adopt atunci. Asta sau să mă închid într-o cameră și să nu mai beau sau mănânc până ce aveam să îmi primesc telefonul înapoi.

Din fericire, latura mea rațională a dictat în acele momente. Astfel, m-am gândit să văd ce lucruri aș putea descoperi în afara ecranului de câțiva centimetri. În drumul meu spre liceu, m-am oprit să privesc primul copac care mi-a ieșit în cale. Și știți ce am observat? Că e, într-adevăr, foarte verde. Nu râdeți. Deși, trebuie să recunosc hilaritatea situației. Acela a fost momentul în care eu am realizat că suntem la început de aprilie și că natura își urmează cursul firesc, în ciuda „dramelor” tehnologice. Pentru prima dată în ultimele luni, mi-am luat un moment de liniște, departe de stresul grupurilor de socializare, și m-am bucurat de fiecare floare, zâmbet de copil sau cuplu ținându-se de mână pe aleile Cișmigiului. Acest lucru poate părea puțin utopic, însă nu tocmai imposibil. 

În zilele ce au urmat, mi-am continuat activitățile obișnuite, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat (recunosc, nu aveam altă variantă). Am redescoperit lucruri precum cititul și învățatul fără întreruperi constante de verificare a mesajelor sau somnul fără acele momente în care conștiința ta strigă să închizi telefonul iar răspunsul tău este de fiecare dată la fel de inocent: „Promit că ăsta e ultimul”.

După aproape o săptămână de așteptat, povestea a avut un final fericit, mai emoționant și mai dramatic decât cel al filmului „Declarație de dragoste”.

 

„Si-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți...”

 

Concluzia? Pentru mulți dintre noi, telefoanele inteligente și tehnologia în general au devenit aproape indispensabile, de la o vârstă destul de fragedă. Sfatul meu – sau, mai bine spus, sugestia – este ca, din când în când, să ridicăm privirea din ecranul telefonului și să ne uităm în ochii celui din fața noastră. Veți fi surprinși de ceea ce veți descoperi.

 Foto: Monica Seiceanu

A Moment Of Freedom

A Moment Of Freedom

Antichrist

Antichrist

0