3 Sfaturi care te ajută să împiedici o dispută

3 Sfaturi care te ajută să împiedici o dispută

3 Sfaturi care te ajută să împiedici o dispută

Te îndrepți obosit, mergând alene pe lungul Bulevard Kogălniceanu, către casă. Ai luat a treia oara 9 la logica, în condițiile în care până acum proful a dat trei teste și fiind la mate-info, ai învățat la o materie de uman mai mult ca la materiile tale de profil. Și tot 9 ai luat…  Vremea de afară se comportă ca un lagăr de concentrare nazist, iar pe frunte îți curge suav o picătură de transpirație ce simbolizează ultimul și încrezătorul strop de energie din corpul tău, care acum, neputincios, îți cade pe linia gâtului. Mai faci un pas, și apoi încă unul…

Și dintr-o dată apare ea, mergând în rând cu tine. Îi arunci o privire asemenea unui avertisment, nu merită să depui efortul de a vorbi pentru o persoană atât de nesemnificativă în viața ta. Nu atunci! Dar totuși roiește în jurul tău ca țânțarii la lumină și te întreabă de sănătate. Îți spui, deznădăjduită, “of”-ul.

- A fost floare la ureche, răspunde, da’ n-ai învățat tu destul.

O, nu…

Bum!

Atacul de la Hiroshima si Nagasaki.

Fiecare dintre noi se regăsește, într-un moment sau altul, în situația prezentată, iar oboseala atât fizică, cât și psihică, nu este singurul motiv care te expune unei dispute. Un lucru este, însă, sigur… te consumă emoțional și psihic, iar acest articol este menit să taie aripile fluturelui care declanșează uraganul în mijlocul oceanului.

3 Sfaturi care te ajută să împiedici o dispută

1. Nu te lăsa să ajungi în stadiul în care să poți primi oricând, oriunde, pe neașteptate “picătura care umple paharul” sinelui tău interior. Trebuie să ai grija de propria ta bunăstare, și fără nicio urmă de egoism spun că asta ar trebui să te preocupe în fiecare secundă din existența ta, pentru că alături de tine trăiești toată viața, așadar sănătatea ta trebuie să conteze cel mai mult. Dacă simți că se umple paharul, înseamnă că trebuie să mai bei și tu din el din când în când.

 

2. În eventualitatea unei discuții în contradictoriu de orice proporție despre principii, în general, amintește-ți că fiecare dintre noi este un om diferit, că toți avem dreptul la o opinie liberă. Faptul că eu gândesc într-un mod nu anulează validitatea propriului tău adevăr. Discuțiile de genul ăsta au caracter pozitiv pentru că, dacă fiecare participant la conversație se focusează mai mult pe schimbul de informații și poate, dacă nu să accepte, poate chiar să înțeleagă o noua perspectivă, în loc să și-o etaleze numai pe a sa, cele două persoane își îmbogățesc semnificativ intelectul.

3. Nu în ultimul rând, fiecare dintre noi trebuie să își scoată la iveală propriul său sine pacifist când vine vorba de o dispută. Credința mea este că în interiorul tuturor există acea persoană hipioată, deschisă și liniștită, care se îmbracă în haine colorate și desenează semnul păcii pe toate gardurile. De ce să n-o scoatem afara? Ce ne lipsește nouă, ca nație, în mod deosebit, este această abilitate de a accepta idei și de a lăsa de la noi când lucrurile devin tensionate.

Așadar, de fiecare dată când ești pe cale de a avea o ceartă serioasă, amintește-ți că nu lucrezi în serviciul de taximetrie româna, liniștește-te și urmează aceste sfaturi. Nimeni nu își dorește o “gogoașă înfuriată”!

Foto: Țonea Raluca

 

 

 

 

Simțuri

Simțuri

Eroii urbani

Eroii urbani

0