(NE)CUNOSCUT

(NE)CUNOSCUT

Primăvară. Căldură. Mirosuri de tensiune și îndrăzneală specifice străzilor Bucureștiului.

 

Eram pe trecerea de pietoni, încercând să-mi croiesc un drum prin mulțimea de oameni grăbiți, agitați, ale căror gânduri zburdau în cu totul și cu totul alte galaxii decât ne-am putea imagina vreodată. Așa eram și eu, cu mintea in altă parte, fără să-mi dau seama de mersul meu rapid sau de cel al celorlalți oameni. Brusc, un tânăr se apropie de mine și îmi întinde o hârtie, spunând blând : ‘Poți să iei această scrisoare, te rog?’. M-am uitat consternată la el, simțind cum fiecare celulă din corpul meu reacționează la acest gest imprevizibil. Eram surprinsă, puțin speriată, dar extrem de curioasă. M-am uitat în ochii lui, la mâinile sale și apoi la scrisoare. Și, fără să mai stau pe gânduri, am luat hârtia, iar el s-a îndepărtat, lăsându-mă cu zâmbetul pe buze, mintea mea îmbrăcând forma unei explozii de idei năstrușnice, reflecții asupra posibilității și emoții viu colorate.

 

Necunoscutul este una dintre cele mai interesante concepte care pot fi studiate, cuprinzând totul, dar, în același timp, nimic. Necunoscutul înseamnă prin excelență complexitate, fiind reprezentantul de seamă al misterului ce ne acaparează pe toți prin puterile sale magice și ne atrage cu o forță imensă. Entitate mitică, eternă, opusul cunoașterii și, totodată, mijlocul prin care ajungem la aceasta, necunoscutul ne controlează viețile printr-o armonie deplină, dar simultan printr-un haos imprevizibil. Metaforă a ironiei vieții, determinant al experiențelor omenești și nu numai, necunoscutul reprezintă una dintre pricipalele esențe ale existenței.

 

Poate vă întrebați de ce am luat acea scrisoare, de ce am rămas în mijlocul străzii zâmbind după această experiență, de ce în sufletul meu s-a format un foc de artificii al curiozității și al exaltării. Poate vă întrebați, de asemenea, de ce nu i-ați spus încă persoanei iubite ca aveți sentimente pentru ea, de ce nu ați răspuns astăzi la școală deși credeați că știți răspunsul, de ce ați refuzat o oportunitate de a pleca într-o țară străină, sau chiar de ce vă simțiți mândri că ați avut o performanță într-un loc în care nu ați mai fost înainte.

Răspunsul la toate aceste întrebări este unul simplu, dar care conține sute de semnificații și înțelesuri ascunse : necunoscutul și capacitatea sa de a schimba totul într-o singură clipă.

 

Necunoscutul ne transformă total, transfigurând siguranța în incertitudine, încrederea în teamă și rutina în noutate. Capacitățile sale de a ne arăta totul sau nimic, de a întoarce lumea cu susul în jos, de a ne ajuta să descoperim tainele sufletului nostru și chiar ale întregului univers ne atrag atât de tare, încât ne împing să facem ceea ce nu am crede că putem, să evoluăm, să simțim până în adâncul oaselor că trăim, că suntem oameni. Și totuși, nouă ne este frică de el. De ce ne este teamă de unul dintre singurele lucruri care ne poate transforma?

Grafician : Ionescu Emma

Antichrist

Antichrist

Ne e frică de noi înșine

Ne e frică de noi înșine

0