Fără frică la One World Romania

Fără frică la One World Romania

Am devenit pentru câteva zile un fel de nomad cinefil, alimentată de dorința de a vedea cât mai multe filme în cadrul festivalului internațional de documentar și drepturile omului, One World. În săptămâna 13-19 martie 2017, m-am echipat cu energie și o poftă de documentare îndeajuns cât pentru cea de-a zecea ediție a festivalului și, ori singură, ori însoțită de prieteni, am încercat să văd cât mai multe din creațiile regizorilor participanți.

De când am auzit prima oară de festival, acum vreun an, m-a încântat modul în care e structurat. În jur de 10 filme în fiecare zi și câte o discuție legată de o temă socială sau politică de actualitate a echilibrat “doza” de film pe care spectatorii o primeau zilnic. Cele câteva minute de discuții de la sfârșitul proiecțiilor au contribuit și ele la crearea unui mediu în care oamenii nu vin doar să vadă un documentar. Îți oferă libertatea de a alege ce film îți dorești să vezi datorită proiecțiilor paralele. Și în caz că nu ai apucat să ajungi la un film, mai ai a doua șansă de a-l vedea proiectat în altă zi, la altă oră. Programul s-a pliat pe nevoia mea de dinamism și asta, alături de diversitate, sunt factorii care diferențiază acest festival de restul.

Anul acesta, principala temă a fost frica. În urma evenimentelor tumultoase din anul 2016, festivalul a decis să abordeze direct ceea ce a devenit din ce în ce mai pregnantă în toate colțurile lumii. Frica ce a împiedicat oamenii să riposteze, cea care a țintuit în loc populații întregi, lipsite de speranță în fața conducătorilor lor. În antiteză, anul acesta a mai fost despre curaj. Curajul de a înainta împotriva curentului, de a lupta pentru dreptate. Curajul presărat printre mulțimi, în câteva suflete puternice. Temele s-au reflectat tare și clar în secțiunile care au categorisit toate filmele proiectate, cu nume precum “dreptate fără frica”, “animale politice” sau “impotriva curentului”. Filmul câștigător, ales de juriul One World, a fost “Normal Autistic Film”, realizat de Miroslav Janek. Pe lângă prezentarea unor frânturi din viețile a câtorva copii și tineri catalogați drept autiști, filmul încurajează autenticitatea și depășirea barierei normalității stabilite de societate. Astfel, iese la iveală încă odată curajul; de data aceasta curajul de a fi tu însuți.

Impactul pe care l-au avut filmele asupra mea a fost mai mare decât dacă pur și simplu priveam știrile sau încercam să mă documentez singură. Deși eram conștientă de amalgamul de probleme care afectează viețile a atâtor oameni, a vedea atât de multă emoție în fiecare dintre proiecții mi-a rămas întipărit în minte, efectul întinzându-se pe o perioadă mai lungă de timp decât aș fi crezut. Fiind o ființă care empatizeaza înainte de toate, atmosfera filmului a rămas cu mine și în drum spre casă, într-un oraș aproape gol, liniștit, în contrast cu haosul filmelor în care războiul, furia și nedreptatea predominau. Pe când pășeam, aveam impresia că mă aflu într-un film documentar și îmi simțeam orice mișcare atent supravegheată. Mi se derulau în minte imagini cu fiecare om prins în cadrele filmelor, toți vulnerabili și frumoși prin autenticitatea vorbelor lor.

One World a împrăștiat secunde din filme printre oameni, aș putea spune. Căci spectatorii, din sutele de minute de proiecții, au rezonat mai mult ca sigur măcar cu o imagine, câteva vorbe sau cu o persoană. Au păstrat în minte un anumit nivel de informație conștientizată, pe care, cel mai probabil, o vor transmite mai departe. Publicul-țintă, cred eu, s-a extins la mult mai mult decât cele câteva zeci de oameni prezente la fiecare proiecție în parte. Sunt mândră de ce poate ieși din mâinile unei echipe de oameni, care, cu sprijinul a multor persoane și organizații diferite, au demonstrat că se poate. Au înfrumusețat încă o data viața culturală a bucureștenilor, oferindu-le diversitate și fragmente ale unor vieți aflate la mii de kilometri depărtare.

Sursa foto: http://oneworld.ro/2017/l/ro/

Embrace Your Complexity!

Embrace Your Complexity!

Evadeaza

Evadeaza

0