Trupa de Teatru „Joc” debutează pe scena teatrului profesionist

Trupa de Teatru „Joc” debutează pe scena teatrului profesionist

Joi, a douăzeci și una zi din Decemvrele veleatului 2017, în Sala de Spectacole a Teatrului Elisabeta din urbea Bucureșcilor, începând cu orele 19:00, a fost montată piesa „O Poveste Alan-Dala. Ediția de Crăciun”, în regia artistică a Magdei Băcescu. Acesta a reprezentat debutul teatral profesionist al Trupei de Teatru „Joc”.

Și ce debut a fost! Viziunea Magdei Băcescu asupra ediției dedicate sărbătorilor invernale a acestei comedii-musical s-a jucat cu casa închisă, în fața a peste 300 de persoane. Spectacolul este construit eclectic, pe baza înlănțuirii de schițe și momente, dansuri și muzică, toate aflate sub hlamida Thaliei – muza comediei.

„O poveste alan-dala”  ne introduce în atmosfera sărbătorilor de iarnă din actualitatea societății românești. Acțiunea se petrece în spațiul rustic autohton, unde regăsim portretizate, adeseori satiric și cu tâlc, icoane desprinse din cotidian: bunica aflată în căutarea momentului care să o reconecteze cu tinerețea ei și dornică de a-și vedea familia reunită;  colindătorii; adolescenții dornici de distracție; românul plecat în străinătate și reîntors de sărbători în țară; soțul fidel și, în același timp, deschis față de eventuale aventuri extraconjugale; nepoții în rolurile de copii curioși și năzdrăvani; relația pacient-doctor; ritualitatea spiritual-religioasă; ritualitatea sărbătorilor invernale în spațiul românesc; modul de a interacționa față de momente extraordinare (pierderea portofelului, invitarea tuturor la bal); relațiile de familie pe bază de alianță (soț-soție, cumnați) etc.

În ce privește autenticitatea constructivă a personajelor, aceasta este făurită cu meșteșug prin costumele realizate de către Adina Gîrjoabă și Daniela Drăgulescu, credibilizarea față de cotidian desăvârșindu-se prin lexicul și verbul dialogurilor dintre personaje.

 Momentele de dans au realizat fluiditatea scenică între ipostazele umoristice al acestei piese dramatice într-un singur act. Alături de hora tradițională românească și coregrafiile colective, se disting coregrafiile magistral interpretate de către perechea de dansatori profesioniști Toria Drăgulescu și Cristian Gabriel Perșinaru. Carisma din ringul de dans a celor doi tineri se transferă și pe scenă, când aceștia leapădă pașii de dans pentru a purta masca actorului de teatru.

Melodiile cântate de protagoniștii din Trupa de Teatru Joc poartă autograful scenic al actorului și regizorului Ștefan Apostol. Minirecitalul oferit de către tinerii actori au inclus colinde din folclorul românesc, precum și melodii aparținând unor interpreți români celebrii – de exemplu: trupa Vama Veche, „Epilog”. Vocea și chitara tinerei actrițe Ștefania Gîrjoabă au răsunat în ritmul inimii Sălii de spectacole, la final culegând în dar ovațiile în picioare ale asistenței. Coloana sonoră a musicalului a mai fost compusă și din instrumentale de vals, tango, charelston și horă, colinde din repertoriul internațional și melodii celebre contemporane aparținând unor artiști precum Ștefan Bănică Junior sau Ed Sheeran.

„Este Crăciunul! Charlie primește o invitație de Crăciun de la o cunoștință. În drum spre casa acesteia dorește să cumpere un buchet de flori, dar constată că nu mai are portofelul.” Astfel începe Trupa de Teatru ”Joc” să își spună slova de poveste în prag de sărbătoare. Astfel își încheie stagiunea ansamblul libovnic de arte teatrale al doamnei profesor Magda Băcescu. Astfel se deschide, în anul centenar al Marii Uniri, 2018, la treizprezece ani de la ființare, prima stagiune profesionistă a Trupei de Teatru „Joc”... în urbea Bucureșcilor, pe scena Teatrului Elisabeta.

 

A consemnat Vlad Teodor Petcu

22 Decemvre 2017

The Dragon's Gem - Holiday Special

The Dragon's Gem - Holiday Special

Povesti - Mihaela Noroc si Atlasul Frumusetii

Povesti - Mihaela Noroc si Atlasul Frumusetii

0