"It's a wonderful life" - Chiar ai o viata minunata!

"It's a wonderful life" - Chiar ai o viata minunata!

Acum că octombrie a trecut, cu al lui 31 plin de sperieturi buclucașe, dovleci frumos-mirositori și “Hocus Pocus”, marca Disney, noiembrie ne întâmpină zâmbăreț și entuziast ( ca și noi, de altfel) și ne înmânează fericit decorațiunile de Crăciun și cel mai frumos cântec al lui Mariah Carey. Și sincer, All I want for Christmas ( de fapt, în fiecare perioadă a anului ) nu este el/ea, ci un film bun și niște pijamale pufoase. Filmul, vi-l recomand eu acum!

Se numește “It’s a wonderful life” și, cu toate că punctul culminant și deznodământul se petrec în Ajun, filmul poate fi văzut și revăzut, după cum am zis mai sus, în fiecare perioadă a anului, de fiecare dată când ești gata să subestimezi darul minunat al Domnului: viața!

Aflat în regia lui Frank Capra, cu James Steward și Donna Reed în rolurile principale, capodopera apărută în 1946 ne demonstrează încă odată contrariul stereotipului “Filmele vechi nu prezintă interes, sunt lipsite de acțiune și dacă mă străduiesc puțin, pot să trag un pui de somn bun pe fundalul unuia dintre ele.”

Firul narativ îl prezintă pe George Bailey, un bărbat de vârstă mijlocie dintr-un orășel  din America de Nord, care toată viața s-a neglijat pe sine spre a îi ajuta pe cei din jur. De la a salva viața fratelui său, la a își abandona visul de a părăsi orașul și a călători în căutarea noilor oportunități pe post de inginer pentru păstrarea cooperativei Bailey,  George le este devotat oamenilor. Indiferent de situație.

Cu toate acestea, în noaptea de Ajun, în ciuda a tot binele creat, George are parte de o tragedie, în urma căreia este nevoit să își petreacă o bună bucată din viață încarcerat. Irascibil, nervos, orbit de întâmplările recente și convins fiind că viața tuturor ar fi mai bună fără el, alege să se sinucidă.

În acest timp, la rugile tuturor cunoscuților, care nu îi știu, însă, problema, un înger este trimis din Rai cu scopul de a îl opri.

Nu am să dezvălui întâmplările din acest punct și nici finalul, dar mărturisesc că indiferent de cât de mult ajung să îl revăd, plâng din suflet de fiecare dată. Și nu, nu de tristețe. Sunt lacrimi de fericire!

De ce îl recomand? Pe lângă toate emoțiile trasmise, “It’s a wonderful life” ne învață ceva ce poate, mai mult ca sigur, fiecare dintre noi uităm la un moment dat. Viața fiecărei persoane atinge și influențează atâtea alte vieți, încât este uimitor. Nu ne amintim întotdeauna și ne considerăm inutili, neimportanți, mărunți. Dar lumea își amintește. Așa cum vei afla că a zis Clarence ( las la curiozitatea ta reperarea acestui nume) “No man is a failure who has friends.”.

Astfel, dacă tocmai ai ajuns în punctul ăsta al articolului, dacă vrei să te delectezi cu ceva frumos sau dacă treci printr-o perioadă dificilă, deschide laptopul! Pune-ți pijamalele!

Și la final, să îmi spui și mie cum ți s-a părut!


Redactor: Alexandra Ene

 

Vis. Vise. Visuri - I -

Vis. Vise. Visuri - I -

Mi-aș dori să pot citi gândurile oamenilor   

Mi-aș dori să pot citi gândurile oamenilor  

0