Mai cu egalitate!

Mai cu egalitate!

Societatea noastră actuală este într-un proces de evoluție atât economic, politic și cultural, dar și social. Anumite aspecte ale acestui proces trebuie definitivate odată și pentru totdeauna, nu doar prin implementarea unei legislații, dar și prin promovarea unei mentalități care susține echitatea în cadrul comunitățiilor. Unul dintre acestea este egalitatea de șanse între femei și bărbați, aspect care nu mai poate fi neglijat, necesitând aplicarea atât sub formă de lege, cât și de concept bine înțeles de către societate. Recunoașterea conceptului de către popoulație ar sparge încă o barieră ideologică, astfel contribuind la progresul înfloritor actual.

Contextul lumii de astăzi este următorul: avem o puternică mișcare împotriva discriminării bazată pe sexul unei persoane, care luptă, promovează și susține această egalitate de șanse, avem o mișcare de feminism extremistă și falsă, care luptă pentru femei, dar discriminează bărbații și discriminarea care s-a perpetuat cel mai mult de-a lungul istoriei, discriminarea femeilor. Dintre toate aceste mișcări singura care contribuie la ruperea barierelor ideologice, bazate pe diverse stereotipii legate de sexul unei persoane, este cea care luptă în mod egal atât pentru femei, cât și pentru bărbați, înțelegând faptul că discriminarea îi afectează atât pe unii, cât și pe alții, chiar dacă ponderea acesteia înclină spre un impact mai mare asupra sexului feminin.

Societatea face greșeala de a își îndoctrina generațiile încă de la început în conceptele de „ce însemnă să fii o fată” și „ce înseamnă să fii băiat”, ce ai voie să faci, cu ce ai voie să te joci, cum să te comporți având în vedere că aparții de un anumit sex. Aceste concepte care sunt implementate în mentalitățile încă în dezvoltare se transformă pe parcurs în discriminarea pe criteriu de sex, adică atitudine care implică prejudecăți exprimate sau ne-exprimate, privind superioritatea unui reprezentant al unui sex asupra altui sex. Spre exemplu, ideea că „mașinuțele sunt pentru băieței” și „păpușelele pentru fetițe” se transformă mai târziu în „poziția de președinte este pentru un bărbat”, iar „cea de bucătăreasă pentru femeie”. Această definire a poziției unui sex în societate, această încarcerare a evoluției lor, a liberului lor arbitru de a decide ce este potrivit pentru ei sau nu, determină apariția inegalității de șanse actuală.

Popularizare faptului că oricărui sex ai aparține, poți să iei orice decizie fără ca acesta să fie un impediment în drumul tău, dacă faci sacrificiile necesare, este imperios de înțeles ca și concept fundamental al societății, deoarece orice barieră ideologică reprezintă stagnarea procesului de evoluție. Avem nevoie să evoluăm, avem nevoie să atingem apogeurile potențialului a câtor mai mulți indivizi, iar acest lucru nu se poate întâmpla până când marginalizarea unuia dintre genuri în oricare domeniu nu este eliminată. Din istorie învățăm, iar aceasta ne-a dovedit că pot exista atât femei mari pe câmpul de luptă, în politică, cât și bărbați mari în industria modei și cea culinară; ceea ce ne demonstrează istoria de până acum, este faptul că orice om poate să fie la fel de valoros într-o multitudine de domenii, fără ca valoarea sa să fie definită de aspectele identității sale.

Mai mult decât niciodată este timpul să oprim discriminarea pe criteriu de sex, care se reflectă: atunci când un reprezentant al unuia dintre acestea vrea să obțină o anumită poziție, în plata acestora, în concedierea și angajarea acestora, în hărțuirea bazată pe neșansa de a te naște ca femeie sau bărbat. Este timpul să acordăm șanse egale la educație, în modul de a fi plătit, în modul de a fi văzut. Ideile pentru progres nu sălăjluiesc în femei sau bărbați, sălăjluiesc în oameni, astfel că este imperios necesar ca ambele sexe să aibă egalitate de șanse. Valoarea unui om nu este determinată de organele sale genitale și genul nu poate fi luat drept un criteriu de estimare a acesteia, valoarea unui om este determinată de acțiunile sale. A venit momentul pentru a elimina factorii tiparului care „fac o fată, fată” și „un băiat, băiat”, singurul lucru care definește, pentru o perioadă nedeterminată de timp, genul feminin sau masculin este nașterea. Restul se vor defini prin alegeri, comportamente și acțiuni. Egalitatea de șanse între femei și bărbați este unicul drum spre progres.

Grafica si Articol: Irina Ioniță

Unui vis

Unui vis

Generația actuală: plângem sau acționăm?

Generația actuală: plângem sau acționăm?

0