Vocea celor mulți

Vocea celor mulți

Uite care-i faza – mi-ar plăcea să discutăm ca de la adolescent la adolescent despre un cuvânt foarte important, „speranță”. De câte ori ai auzit poezia aia tristă și ușor neargumentată cu „Vai de copiii din ziua de azi! Se duce lumea de râpă!”? Cel puțin de două ori în viață, sunt sigură.

Cu riscul de a părea melodramatică am să spun că, deși nu ne place, suntem adesea purtătorii unor etichete ce nu reprezintă decât unele din ciocănele care lovesc în speranța noastră spre o lume mai aproape de nevoile și dorințele omului modern. Misiunea mea aici este să demonstrez că, dacă există pe lumea asta cineva care susține acel cuvânt fragil de care v-am vorbit la început, aceia suntem noi, „rebelii”, „nebunii”, „generația high-tech” sau oricum vor alții să ne numească. Pentru susținerea cauzei mele am cules de prin capitală patru liceeni cu spirit de inițiativă , pe numele lor: Bogdan Vilceleanu, Andreea Prisecaru (Prise), Vlad Adamescu și Andreea Coscai.

Am început de la o întrebare care ar putea părea simplă: Care ți se par a fi cele mai problematice aspecte ale societății contemporane?

„Problemele politice la nivel internațional, iar aici mă refer la gruparile teroriste, atentate, războaie civile, corupția statală și problemele sociale precum sărăcia, malnutriția, faptul că persoanele nu au posibilitatea de a se vindeca de boli tratabile, discriminarea și stereotipurile care subminează minoritățile.” (Prise)

„Lăcomia și nepăsarea sunt cele două probleme fundamentale ale societății de azi. De la ele provin toate celelalte dificultăți cu care ne confruntăm: războaie, sărăcie, corupție, rasism, extremism etc.” (Vlad)

„Pe mine personal mă marchează problemele legate de identitatea națională. Organizarea statală actuală a lumii nu permite tuturor popoarelor să-și formeze un stat propriu, independent. Acest lucru duce adesea la conflicte de natură etnică și culturală ce pot evolua până la conflicte armate(de exemplu musulmanii din Serbia ce au format statul Kosovo sau kurzii din Turcia). Din nefericire, inclusiv teroriștii își justifică actele pe baza acestor diferențe, iar tocmai aceste justificări ar trebui sa fie niște semnale de alarmă pentru noi, ca tineri vizionari, să încercăm să remediem această problemă.” (Bogdan)

Ceva mai moralistă, Andreea Coscai alege să privească micile hibe care stau la baza unui sistem social defectuos, punând în evidență o perspectivă subiectivă : „Sunt multe probleme care au existat, există și o să existe în continuare indiferent de ce facem, pentru că natura umană este supusă greșelii. Ceea ce mă deranjează în mod special este când lumea minte. Minciunile albe mi se par un nume de cod pentru lipsa de respect și de încredere – două lucruri de care lumea are foarte mare nevoie.”

Într-adevăr, avem toate aceste probleme, însă se pune întrebarea: Ce element ne lipsește pentru a avea capacitatea de a schimba toate aceste lucruri? Pare dificil de răspuns? Se pare că pentru liceeni noștri răspunsul a fost foarte clar, căci, în neștire s-au pus de acord asupra unui aspect – toleranța și empatia sunt valorile de care societatea contemporană are cea mai mare nevoie: „Istoria ne-a demonstrat că nu trebuie să mai lăsăm demagogi și ideologii extremiste să transforme temerile cele mai profunde ale oamenilor în ură, să dezbine și să învinovățească alte popoare pentru problemele cu care se confruntă o societate.”(Vlad)

„Pentru o schimbare la nivel macro e important ca fiecare să înțeleagă că are 2 opțiuni: să fie cel care perpetuează sistemul, sau cel care îl schimbă. Cred că empatia apare atunci când îți dai seama că poți schimba ceva, lucru posibil doar prin înțelegerea fiecărui aspect al unei probleme. Dacă vezi situația dintr-un singur unghi, cel care vizează doar propriul tău interes, apare tentația de a neglija consecințele efectelor negative pentru acțiunile tale le-ar putea produce asupra celorlalți.” (Prise)

Cea mai dificilă parte a interviului a fost cea în care fiecare dintre ei a trebuit să se gândească la niște idei practice pe care le-ar folosi pentru a stimula această toleranță însă cei patru nu au încetat să mă surprindă nici măcar la acest capitol. În centrul promovării valorilor lor se află un sistem în care primează educația în spiritual îmbrățișării multiculturalității și susținerea reciprocă.

„Aş introduce elemente de lingvistică şi etimologie în curriculum obligatoriu preuniversitar. De ce? Lingvistica duce la asocierea acestor elemente din diverse limbi, facilitând învățarea lor, ceea ce ar accentua mobilitatea oamenilor de pe glob şi ar facilita interacțiunile interculturale. Alt lucru foarte important mi se pare organizarea a câtor mai multe schimburi de experiență.” (Bogdan)

„Trebuie să investim în oameni, să fim mai atenți la nevoile lor. Oamenii fac lumea să meargă, fie că vorbim de agricultori sau de președinți, iar cu toții sunt importanți. Dacă oamenii respectivi sunt cât de buni pot ei să fie și doresc să îi facă și pe ceilalți la fel de buni sau chiar și mai și, viitorul o să arate mai bine, cred eu.” (Andreea Coscai)

Te poți gândi la 2 legi pe care le-ai propune/le-ai schimba în România?

„Aş înăspri sancțiunile şi aş impune plata amenzilor prin adăugarea lor în impozitele anuale şi executarea silită a neplătitorilor. Apoi, aş opri finanțarea Bisericii Ortodoxe de către stat, deoarece este discriminator față de cultele minoritare din țară, iar în cele din urma le-aş impozita toate averile şi veniturile. Acest venit la bugetul de stat poate fi direcționat către sectoarele publice cu probleme, precum sănătatea, educația şi transporturile.” (Bogdan)

„Dacă ar fi să dau exemplu de legi care trebuie schimbate, aş spune că cea a monumentelor istorice este un exemplu elocvent: sute de clădiri de patrimoniu, cu o valoare istorică inestimabilă au fost distruse din cauza lipsurilor din legislație şi a procedurilor interminabile.” (Vlad)

„Aș reforma legea adopției. Birocrația exagerată face să fie extrem de greu să adopți un copil și nu asigură un control foarte bun asupra familiei la care merge acesta.” (Prise)

Avem toate aceste idei geniale, însă ce facem cu ele? Ați ghicit, le facem să fie auzite, pentru că merită cu desăvârșire. Concluzia? Ne-o spune Andreea Coscai: „ Ar fi bine să încercăm să empatizăm mai mult unii cu alții, să ne ajutăm, pentru că odată ce te ridici tu și ești inspirat de alții, o să inspiri lume la rândul tău. Când vezi pe cineva curajos, îți iei o doză de energie și inițiativă de la el. Dacă ești într-un grup în care nu există motivație, nu există scopuri, se urmăresc lucruri care par la momentul respectiv importante, dar de fapt nu au nicio însemnătate. Asta mi-a spus și Bromania în interviul de pe blog.”

Și are foarte mare dreptate –tot ceea ce contează s-a spus aici.

Mulțumiri unor oameni cu idei minunate: Bogdan Vilceleanu, Andreea Prisecaru (Prise), Vlad Adamescu și Andreea Coscai

Grafica: Emma Ionescu

Abstract

Abstract

Există prietenie?

Există prietenie?

0