Despre friendzone, crush-uri si ciocolată

Despre friendzone, crush-uri si ciocolată

Friendzone: ceea ce obții după ce nu ai reușit să impresionezi pe cineva de care ești atras. De obicei este inițiată printr-o replică asemănătoare cu “Esti un prieten atât de bun” și este asociată cu zile lungi de suferință în care îți privești persoana iubită cum trece de la relație (de multe ori negativă) la alta.

Crush: o dorință arzătoare de a fi cu cineva pe care consideri foarte atractiv și extrem de special.

Aceste două definiții date de Urban Dictionary sunt foarte elocvente pentru cele două concepte des întâlnite în rândul tinerilor și cu care, cel mai probabil, toți ne-am întâlnit într-un anumit moment al vieții.

Adolescența este una dintre cele mai complexe etape de dezvoltare, fiind perioada în care tindem spre (auto)descoperire prin intermediul celor din jur mai mult decât prin introspecție. Sau, mai simplu spus, simțim nevoia de a înțelege modul în care gândim și sentimentele pe care le dezvoltăm, iar cel mai adesea regăsim această necesitate prin raportarea noastră la cei din jur. Tindem să căutăm la alții exact acele lucruri pe care noi nu le avem sau de care ne este teamă să le recunoaștem.

Astfel, în adolescență, majoritatea sentimentelor pe care le trăim sunt cu mult amplificate, ca rezultat al nevoii noastre de a experimenta și în primul rând, de a empatiza și de a fi înțeleși. Putem avea anumite momente de furie, frustrare, anxietate, exaltare și multe altele pe care fiecare le gestionează în propriul său mod. Însă, când vine vorba de primele iubiri, lucrurile tind să devină puțin mai complicate.

În primul rând, cele două concepte ce stau la baza acestui sentiment, “a placea” și “a iubi”, nu sunt clar definite și înțelese, astfel ajungându-se la confuzii, inimi frânte și “tragedii” amoroase. A-ți plăcea de cineva implică de cele mai multe ori o simplă simpatie, bazată pe atracția fizică (așa numitul “sex appeal”). A iubi pe cineva înseamnă a trece peste barierele de superficialitate și a putea să rămâi alături de acea persoană, cu bune și cu rele.

Dacă reușim să privim lucrurile într-o manieră mai detașată și obiectivă, situația nu mai este atât de complicată și tragică precum credem. Să ai un crush sau să fii, pentru o perioadă, în friendzone nu este atât de rău! Da, știu că acei ochi mari și blânzi, în care te pierzi de fiecare dată, îți pot întoarce micul tău univers pe dos și că acei fluturași în stomac, pe care toți îi simțim la un moment dat când vedem “acea” persoană, te pot face să tremuri și să nu mai gândești rațional (sau să nu mai gândești deloc).

Însă, întotdeauna putem învăța ceva din aceste experiențe mai mult sau mai puțin plăcute. Într-adevăr, nu toate poveștile de dragoste au un final de basm sau nu întotdeauna reușim să ne remarcăm în fața persoanei dragi.

Totuși, aceste “eșecuri” în dragoste nu sunt altceva decât un prilej de a ne (re)descoperi pe noi înșine, de a ne maturiza și de a ne conștientiza propriile calități. Iar pentru toate acele clipe când vă simțiți singuri, deznădăjduiți sau răniți există prietenii și…ciocolata. Consumată în cantități mici poate face minuni pentru inimile frânte, iar o singură tabletă îți poate ridica moralul mai repede decât acel zâmbet “ucigător”.

Sfatul doctorului: Oricât ai fi de trist sau deprimat din cauza unei iubiri efemere sau neîmpărtășite, amintește-ți că niciodată nu ești singur și că mereu există oameni care te pot înțelege mai bine decât ai putea crede. Descarcă-te de emoțiile negative atunci când simți nevoia (nu îi asculta pe cei care spun că ei nu au plâns niciodată pentru „nimicuri”, sunt prea lipsiți de curaj pentru a recunoaște), ascultă melodiile care te bine-dispun, indiferent de genul lor, exprimă-ți gândurile și trăirile (fie că o faci față de un prieten, față de părinți sau într-un jurnal) și cel mai important: „Zâmbește, nu poți știi cine se va îndrăgosti de zâmbetul tău!”.

Grafica : Ilinca Costea

O IDEE + O ȘANSĂ REALĂ = O SPERANȚĂ PENTRU VIITOR #EXCEPȚIONALII 2017

O IDEE + O ȘANSĂ REALĂ = O SPERANȚĂ PENTRU VIITOR #EXCEPȚIONALII 2017

On the Other Side of the Barista Counter

On the Other Side of the Barista Counter

0