Ce înseamnă să fii debater?

Ce înseamnă să fii debater?

DEZBÁTERE, dezbateri, s. f. Faptul de a dezbate; analiză amănunțită, discutare, deliberare; discuție largă asupra unei probleme de interes general, conform DEXului, dar conform celor care practică acest sport, este o activitate ce îți schimbă viața, reușind în unele cazuri să ți-o definească, prin toate schimbările pe care ți le oferă în favoarea abilităților și calităților tale. Dacă nu mă credeți, avem aici câteva cazuri concrete și răspunsul lor la întrebarea „Pentru tine, ce înseamnă să fii debater?”

Darius: Dezbaterile sunt, pentru mine, ca o doua piele. Dacă aș putea să-mi definesc (nu foarte bine definita)-viață profesională, nu m-aș lega de școală, ci de dezbateri. Pornind de la evoluție personală în modul de a vorbi (și a răspunde la orele de istorie) și terminând cu o combinație de viață socială îmbunătățită și călătorii în locuri cum ar fi Timișoara sau Sfântu Gheorghe pentru a dezbate idei și a întâlni oameni, pot sa spun safely că dezbaterile reprezintă o mare parte din viața mea.

Andrei: Am ajuns într-un punct în care viața de debater nu este una diferită, ci o caracteristică ce mi-a fost atribuită în definiția de om. Debate-ul mi-a schimbat radical percepția despre oamenii și lucrurile din jur, m-a invățat că nu toată lumea e la fel, nu toată lumea crede același lucru și m-a pus, totodată, să privesc din mai multe perspective, să mă intreb „de ce așa și nu altfel”, „care sunt avantajele sau dezavantajele pentru x sau y”, „de ce poate fi greșit sau corect ceea ce crede Popescu”, dar cred că cel mai fascinant lucru pe care l-am cunoscut în lumea debate-ului a fost importanța de a asculta oamenii și cât de benefic este să taci uneori. Îmbinând lucrurile de mai sus, gândirea se formează prin a găsi, în primul rand, cât mai multe opinii despre anumite teme ascultând, ulterior adaugând întrebările ajutătoare pentru a te descurca în orice situație în care ești pus să răspunzi.
Mai mult, un debater știe să se exprime clar și coerent, știe cum să-și controleze emoțiile astfel încât să reușească să convingă și să impresioneze și să prioritizeze lucrurile în funcție de importanță pentru a se face înțeles cu adevărat, atât într-un simplu discurs de câteva minute dintr-un meci de dezbateri, cât și în viață.

Raluca: Cred că debate-ul este o activitate destul de subestimată și stereotipizată. Foarte mulți spun „Ah, au venit ăștia să se certe”, sau că ne place să afișăm o atitudine superioară. Adevărul este că debate-ul este departe de astfel de lucruri. Să fii debater înseamnă, printre altele, să înveți să pierzi și să te corectezi din mers, să ai suficient curaj să abordezi cu hotărâre problema unei situații în care oamenii aleg, de obicei, să nu se implice: politică, economie, probleme sociale. Și nu, nu e deloc usor, însă, când reușești să dai cât de cât lucrurilor de cap, ai o satisfacție enormă. Comunitatea de debate te invață multe lucruri utile: cum să treci peste trac, cum să fii persuasiv, cum să-ți selectezi informația și să-ți rezolvi probleme de time management, dar pe lângă toate lucrurile acestea, te și distrezi foarte mult: teambuilding, ieșiri la film, petreceri… suntem o familie.

Lavinia: Să fii debater reprezintă mai mult o stare de spirit decât o titulatură sau o responsabilitate, ca să fiu sinceră. Odată ce ai ajuns într-o familie mare și frumoasă ca a noastră (LDC), îți intră practic în sânge toate acele calități atât de renumite.
Surprinzător poate, noi, debaterii, avem deseori mai multe întrebări decât răspunsuri. Suntem curioși, devenim fără să vrem atenți, ambițioși, curajoși. Competițiile sunt plăcute și atipice; te fac să vrei să aflii verzi-și-uscate de la celălalt, nu neapărat să îți impui punctul de vedere. Iar ca să ajungi la ele, drumul în sine preusupune, bineînțeles, foarte multă distracție: mimă în tren, cazuri făcute târziu după miezul nopții și traineri chiar mai sarcastici decât tine. Toate acestea te dezvoltă nu doar pe partea de cultură generală, ci pe tine ca persoană. E o plăcere să pierzi sâmbetele la liceu, în compania persoanelor la fel de bucuroase ca tine să (se) joace. Unii ar spune că avem prea mult timp liber. Eu cred că avem prea multe idei.

Irene: Să fii debater înseamnă să devii un mini atlas al fețelor realitații. Înseamnă să călătoreşti, să înveți să dai întrebări la răspunsuri, să câştigi experiență, cât şi cupe, dar mai ales să evoluezi într-o familie care vrea mai mult decât orice ca tu să reuşeşti ca om. Să fii debater înseamnă să fii un artist desăvârşit al devotamentului pentru evoluție, al cuvintelor şi al sufletelor oamenilor. Să fii debater înseamnă să persuadezi oamenii să vină „to the dark side”, dar să le dai argumente în loc de cookies.

Prin urmare, debate-ul reprezintă o modalitate de a te forma ca și persoană, atât pe plan personal, cât și pe planul cunoștințelor.

Foto: Irene Ionita

How to deal with haters

How to deal with haters

„O minte sclipitoare”, Sylvia Nasar

„O minte sclipitoare”, Sylvia Nasar

0